Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
-2°C
-1°C
Deli
3545

Smučanje z vrha Zaplate

Kdor je pozorno opazoval zasnežena pobočja Zaplate, je sredi minulega tedna na njih opazil enakomerne vijuge, sledi smuči. Tudi sama sem jih in ob tem pomislila, da so junaki, ki so jih zarisali, zagotovo izkušeni in zelo pogumni. Zimska Zaplata vsekakor ni za vsakogar! Zaradi plazovitosti namreč zahteva obilo previdnosti in znanja, pa še kanček sreče za povrhu. Čez par dni se je izkazalo, da je bilo smučanje z njenega vrha res premišljeno in da se je vse "poklopilo" - turni smučarji so nam namreč poslali opis svojega podviga ter foto utrinke.

V torek, 19.12.2017, smo Matjaž Čelik, Matjaž  Eržen oba iz Besnice ter Klemen Malovrh z Brega ob Savi smučali južno pobočje Zaplate.

Kot markanten turnosmučarski cilj nam je bila vsem južna stran Zaplate na spisku želja že od kar se ukvarjamo s tem športom, a zaradi svoje plazovitosti ne čudi, da je vsaj na mojem spisku želja ostajala za vsemi večjimi hribi tu naokoli, vključno s Storžičem, Kočno, Grintovcem, Kalškim grebenom…  

Z vrha Zaplate, s Cijanovce smo že leta 2013 smučali v Vobenco na sever, a ta smer ni tako izpostavljena soncu in tudi pogosteje primerna za smučanje kot južna.

Tokrat so se poklopile vse dobre stvari: stabilna snežna odeja, stabilno hladno vreme, nizko šibko decembrsko sonce in seveda naš dopust.

Vremenski obeti nas niso priganjali k zgodnjem vstajanju, zato smo iz  Mač odrinili po gozdni cesti šele malo pred 9. uro zjutraj in vzpon začinili še z obiskom Dolge njive, kjer smo se okrepčali pred zadnjimi 200 višinskimi metri. Nad 1500 m nadmorske višine se je zima pokazala v vsem svojem sijaju: od sonca ožarjene in s snegom odete smreke s svečami na konceh vej, okepano borovje,… na grebenu je bil prekrasen razgled na okoliške vrhove, na Julijce, pogled je segal vse do Snežnika in na ostale bolj oddaljene gore.    

 Na vrhu se zaradi mraza nismo dosti obirali in kmalu smo zarezali prve zavoje v južno pobočje. Stabilna snežna odeja nam je omogočila brezskrbno vijuganje vse do dna Hudičevega boršta. Od tam smo gledano gor zavili v najbolj levi graben in po njem prismučali  do približno 900 metrov nadmorske višine, kjer se je sneg dokončno nehal. Sledilo je še slabih 400 višinskih metrov sestopa nazaj v megleno dolino.

 

Avtorja fotografij: Matjaž Eržen in Klemen Malovrh

Tekst: Klemen Malovrh

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij