Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

NARAVA – MOJE ZDRAVJE

V sredo, 20. novembra zvečer je bila v Domu krajanov na Beli v organizaciji Večgeneracijskega centra pri Ljudski univerzi Kranj, izvedena zelo zanimiva delavnica z naslovom Narava – moje zdravje. Marija Bergant, medicinska sestra in profesorica zdravstvene vzgoje, Belanka, ki že vrsto let zadovoljno živi na Bergantovi kmetiji v Kokri, nam je pripravila predavanje in pogovor o nabiranju zelišč in čajev. Poudarila je, naj jih nabiramo v čim bolj naravnem okolju, oddaljenem od cest in gnojenih travnikov. Priporočila nam je, naj si tudi doma uredimo zeliščne vrtove, ki naj jih čim bolj ekološko obdelujemo. V zeliščnih vrtovih bomo lahko vzgajali tudi zdravilne rože, ki so v naravnem okolju zaščitene in jih ni dovoljeno trgati, saj se zanje na trgu že dobijo semena. Povedala je, naj liste nabiramo v času, ko so najbolj razviti, cvetove, ko začenjajo cveteti, cele rastline na začetku cvetenja, korenine jeseni, lubje spomladi in plodove, ko so zreli. Zelišča moramo nabirati v zračne pletene košare in nikoli v plastične vrečke, je poudarila. Sušiti jih moramo v senci, najbolje na lesenih lesah, zunaj na zraku. Za shranjevanje uporabljamo papirnate vrečke ali steklene kozarce. Embalažo naj označimo z imeni zelišč in datumom polnjenja. Uporabnost suhih zelišč je najmanj eno leto. Številne poslušalce, bilo jih je skoraj 30, je zelo zanimala tudi priprava čajev. Za zelišča z eteričnimi olji naredimo poparek – zelišča pustimo stati v zavreti vodi od 5 do 15 minut. Prevretek, ko zelišče ali plod prelijemo z mrzlo vodo in pustimo vreti 10 minut, uporabljamo za korenine, lubja in plodove. Zelišča, ki vsebujejo sluzi, namakamo v mrzli vodi od 6 do 8 ur in jih nato rahlo pogrejemo ter precedimo, npr. bela omela, slez, islandski čaj, kolbež. Bergantova nam je priporočila, naj čaje sladkamo z medom ali z naravnim sladilom iz stevije, to je rastlina, ki jo lahko vzgojimo tudi doma.

Na koncu zelo zanimivega in poučnega predavanja in podrobnejše predstavitve nekaterih zdravilnih rastlin ter njihovih učinkovin, nam je Marija Bergant prijazno postregla s čajem in doma pripravljenimi medenjaki. Njeno sporočilo se glasi: 

O učinkih zdravilnih rastlin nikoli ne bomo vedeli vsega. Želim vam veliko sreče in užitkov pri nabiranju in gojenju zdravilnih rastlin ter seveda krepkega zdravja ob njihovi uporabi.

Marija Bergant, prof. zdravstvene vzgoje

Ivka Sodnik

Oglejte si tudi