Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

NAGRAJENA NAJBOLJŠA LJUBEZENSKA PISMA MED MLADIMI V SLOVENIJI LETA 2014

Kulturno društvo Josipine Turnograjske je v sodelovanju z Občino Preddvor sinoči v dvorani Kulturnega doma pripravilo prireditev, na kateri so že tretjič podelili priznanja in nagrade mladim piscem v okviru natečaja „Po sledeh Josipine Turnograjske – Natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji leta 2014“. Na natečaj je prispelo rekordnih 200 ljubezenskih pisem iz vse Slovenije, po številu oddanih pisem prevladujejo Primorci in Štajerci.
Na natečaj se je odzvalo 139 osnovnošolcev in 61 srednješolcev, med pisci je vse več fantov. Kot je povedala predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske ddr. Mira Delavec Touhami, ki je tudi ena od treh članih strokovne komisije pri izboru najboljših pisem, so ta resnično kvalitetna in bi se lahko od mladih in njihovih razmišljanj ogromno naučili. „Ne gre zgolj za klasična ljubezenska pisma, v katerih gre za izkazovanje čustev med dekletom in fantom, pač pa mladi v pismih razmišljajo o globokih čustvih do domovine, narave, veliko je tem, ki se vežejo na vojno. Namen tega natečaja je mladim dati priložnost, da lahko izrazijo svoje misli, občutja. Želim si, da bi jim družba bolj prisluhnila, da bi bili bolj slišani in bi se od njih tudi sami kaj naučili,“ pravi ddr. Mira Delavec Touhami, ki se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem del in življenja prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske iz Preddvora. Letos obeležujemo tudi 160. letnico Josipinine smrti.

 

Zmagovalno pismo med osnovnošolci je napisala Nika Jelinič iz Škocjana, med srednješolci pa je v pisanju blestela Amela Lišič iz Ljubljane. Vsa ljubezenska pisma so v arhivirana v Kulturnem društvu Josipine Turnograjske, Delavčeva pa si želi, da bi našli donatorja, ki bi omogočil pisma zbrati in izdati v zborniku, da bi bila dostopna tudi širši javnosti. „Najboljši dve ljubezenski pismi z letošnjega natečaja bosta objavljeni na spletni strani našega društva, želimo pa si tiskane izdaje, saj so pisma tudi vizualno lepa in zanimiva,“ je misli po prireditvi sklenila ddr. Mira Delavec Touhami.

 

Z glasbo sta večer polepšala učenca OŠ Matije Valjavca iz Preddvora, flavtistka Marija Okršlar in kitarist Andrej Svoljšak.

 

Povezave

www.kdjt.si/si

Oglejte si tudi