Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 22.04.2018

jasno
Ponoči in zjutraj bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 12 °C.
6°C | 27°C
torek, 23.04.2018
6°C | 26°C
sreda, 24.04.2018
11°C | 25°C
četrtek, 25.04.2018
8°C | 26°C
petek, 26.04.2018
10°C | 24°C
Opozorila
Sobota, 21.4.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
27°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Tradicionalni slovenski zajtrk in teden ......


OSNOVNA ŠOLA

| |
20.11.2017      14:20
A A

Tradicionalni slovenski zajtrk in teden slovenske hrane v OŠ Preddvor



Deli:

Preddvor, 20.11.2017 - V Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor (matična šola, podružnici in vrtci) smo se tudi letos pridružili obeleževanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka, oziroma Dneva slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru.

Učenci in otroci iz vrtcev so za petkov zajtrk imeli  jabolka, ki so zrasla v Čadovljah in ob slovenski obali, mleko, ki so ga dale krave v Novi vasi, med, ki so ga nabirale čebele v okolici Preddvora in Jezerskega, kruh iz pire, ki je zrasla v okolici Tržiča, maslo pa so iz mleka okoliških kmetov naredili v Mlekarstvu Podjed na Olševku.
Učence prve triade so ob tej priložnosti obiskali preddvorski čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer. Otroci so z zanimanjem poslušali, kakšne so čebele, kako živijo ter kaj in kako delajo, gostom pa so zastavili tudi veliko vprašanj. Najmlajši šolarji so poskrbeli tudi za aktualno dekoracijo hodnika.

Že drugo leto zapored pa smo na naši šoli ta "praznik" razširili na cel teden. Vse dni so bile na jedilnikih same tradicionalne jedi: za malico na primer polenta, potica in bela kava, mlečna kaša s suhimi slivami, ješprenj ter buhtlji, v času kosila pa je dišalo po kranjski klobasi, ajdovih žgancih in posmodulji. Marsikatero od teh jedi so otroci poskusili prvič.

Še nekaj pojasnil: Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj dodatkov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev ter predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Petra Lombar Premru

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI OSNOVNA ŠOLA MATIJE VALJAVCA PREDDVOR? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


OSNOVNA ŠOLA MATIJE VALJAVCA PREDDVOR
OSNOVNA ŠOLA MATIJE VALJAVCA PREDDVOR
ŠOLSKA ULICA 9
Tel:04 275 07 10

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo