Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk in teden slovenske hrane v OŠ Preddvor

Preddvor, 20.11.2017 - V Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor (matična šola, podružnici in vrtci) smo se tudi letos pridružili obeleževanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka, oziroma Dneva slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru.

Učenci in otroci iz vrtcev so za petkov zajtrk imeli  jabolka, ki so zrasla v Čadovljah in ob slovenski obali, mleko, ki so ga dale krave v Novi vasi, med, ki so ga nabirale čebele v okolici Preddvora in Jezerskega, kruh iz pire, ki je zrasla v okolici Tržiča, maslo pa so iz mleka okoliških kmetov naredili v Mlekarstvu Podjed na Olševku.
Učence prve triade so ob tej priložnosti obiskali preddvorski čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer. Otroci so z zanimanjem poslušali, kakšne so čebele, kako živijo ter kaj in kako delajo, gostom pa so zastavili tudi veliko vprašanj. Najmlajši šolarji so poskrbeli tudi za aktualno dekoracijo hodnika.

Že drugo leto zapored pa smo na naši šoli ta "praznik" razširili na cel teden. Vse dni so bile na jedilnikih same tradicionalne jedi: za malico na primer polenta, potica in bela kava, mlečna kaša s suhimi slivami, ješprenj ter buhtlji, v času kosila pa je dišalo po kranjski klobasi, ajdovih žgancih in posmodulji. Marsikatero od teh jedi so otroci poskusili prvič.

Še nekaj pojasnil: Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj dodatkov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev ter predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Petra Lombar Premru

 

Oglejte si tudi