Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

3. mini tabor za mlajše planince OŠ Preddvor v Hudičevem Borštu

Potem, ko je bil tabor zaradi neprimernih razmer kar trikrat prestavljen, nam je bilo tokrat naklonjeno idealno vreme. 9 otrok s spremljevalkama se je v petek  ob 17h odpravilo iz Mač proti Zaplati. Kljub težkim nahrbtnikom smo brez težav nabirali višinske metre in po dveh urah zadovoljni prispeli do Zavetišča v Hudičevem borštu.  Oskrbnik Rajko Fende in član PD Preddvor Živko Drekonja sta nas najprej postregla s čajem ter nam predstavila hišni red v koči. Sledile so igre na prostem, občudovanje okolice in seveda pripravljanje večerje. Teknila nam je gobova juha s kroglicami, še bolj pa slastne palačinke, ki jih je navdušeno in vztrajno v zrak metal Martin. Toliko jih je napekel, da so ostale še za zajtrk! Po večerji smo opazovali lučke v dolini ter se namestili po posteljah. Kljub utrujenosti je pustolovsko vzdušje prevevalo prav vse udeležence in klepetanje je utihnilo šele okoli 22.30.

Zjutraj so bili prvi mladi planinci  pokonci že kmalu za oskrbnikom, že nekaj čez 6 so nadaljevali večerne debate in že ob 7h so raziskovali okolico koče ter gradili bunker iz vej in listja. Komaj so si vzeli nekaj časa za zajtrk in pospravljanje ležišč, potem pa brž nadaljevali z delom. Ob 9h je sledilo slovo od gostiteljev in dolga pot proti dolini: čez Javorov vrh, Potoško goro in mimo Jakoba. Čez najbolj strmo pobočje nas je pospremil Miha Prestor. Hodili smo v zmernem tempu in s številnimi postanki, šteli smo mravljišča (menda jih je bilo kar 91!) in občudovali Grintavce na drugi strani doline Kokre. Na najvišji točki naše odprave, na Javorovem vrhu, nas je presenetila učiteljica Francka. Po počitku smo nadaljevali pot na vrh  Potoške gore, pa potem navzdol po travnatih pobočjih, kjer so si nekateri privoščili nekaj radosti prekopicevanja. Za zadnji počitek smo se ustavili še na razgledni točki ter pomahali Rajku na Zaplati, potem pa sestopili mimo Jakoba do Potoč, kamor smo prispeli nekaj čez 13 ter se precej utrujeni, vendar zadovoljni in polni vtisov poslovili.

Tabora so se udeležili prvošolec Matic, drugošolci Beti, Val Bor in Blaž, tretješolci Jaka, Peter in Jakob, četrtošolec Martin, svojo mamico in brata pa je spremljal tudi šestletni Tomaž. Hvala PD Preddvor, ker ste ekipi mladih planincev (najmlajših doslej!) omogočili tako lepo in nepozabno doživetje, hvala Rajku Fendetu in Živku Drekonji za gostoljubje in dobro voljo - kljub živžavu, hvala učiteljici Moniki Marinko za odlično spremstvo ter Mihu Prestorju, ki je bil pripravljen upočasniti svoj korak in z nami počasi prehoditi del poti.

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi