Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
7°C
-1°C
JUTRI
2°C
0°C
Deli
864

SLOVESNOST OB ODKRITJU SPOMINSKEGA OBELEŽJA "TAJNA SKLADIŠČA OROŽJA MILICE - 1990/91" V KOKRI

V četrtek,  2. 6. 2016, s pričetkom ob 13. uri, je pred stanovanjsko hišo zakoncev Mete in Filipa Povšnarja, v Kokri, potekala spominska slovesnost ob odkritju pete spominske plošče »Tajna skladišča orožja Milice - 1990/91« na območju Gorenjske, katere se je udeležilo okoli 60 ljudi. Soorganizatorji spominske slovesnosti so bili občina Preddvor, Turistično društvo Kokra in PVD Sever Gorenjska. V kulturnem delu programa, ki ga je povezoval pisec teh vrstic so s pesmijo in recitalom sodelovali: solistka Vivien Isabel Herak-Hadaš in dvanajst učenk in učencev OŠ Matije Valjavca Preddvor–Podružnične šole Kokra, pod vodstvom mentoric Romane Naglič, Damjane Žumer in Katarine Prelog.

Povezovalec programa je publiko spomnil na dogodke iz let 1990/91, ko je takratni politični vrh SFRJ grozil z uvedbo izrednih razmer in razorožitvijo slovenskih obrambnih sil. Zoper zahtevo po oddaji orožja v vojašnice se je takrat uprla tudi večina slovenskih občin, med njimi tudi vse gorenjske. Spomnil pa je tudi na javnosti manj znano dejstvo, da so tudi takratni organi za notranje zadeve želeli zavarovati svoje orožje in strelivo, zaradi česar so ga ti preselili na skrivne lokacije. Na operativnem območju takratne UNZ Kranj je tako delovalo osemnajst njenih organizacijskih enot, ki so imele najmanj petdeset skrivnih lokacij orožja, največ med vsemi takratnimi enajstimi upravami za notranje zadeve. Posamezniki iz civilne sfere so bili za hrambo orožja izbrani na podlagi zaupanja, zaradi česar iz tistega obdobja ni veliko dokumentov. Povezovalec je poudaril predvsem pripravljenost Filipa Povšnarja, ki je z veliko odgovornostjo v letih 1990/91 sprejel v tajno hrambo oborožitev in strelivo takratnega Oddelka milice Preddvor, s čimer je za tisti čas izkazal izjemno domoljubje. Ne glede na prve demokratične volitve v letu 1990, ko je bila Slovenija formalno še vedno sestavni del bivše SFRJ, bi bile posledice zanj kot hranitelja, ob najdbi tajnega depoja oborožitve in streliva milice s strani JLA verjetno katastrofalne. Že takrat je Filip Povšnar dal domovini na razpolago svoje življenje in premoženje. Nosil je izjemno odgovornost in breme, s katerim je pokazal tudi izjemno hrabrost in pripadnost slovenskemu narodu. V pozdravnem nagovoru je predsednik Krajevnega odbora Kokra in občinski svetnik Primož Bergant poudaril, da je odkritje spominske plošče izkaz spoštovanja in zahvala do zakoncev Povšnar, ki sta s svojim pogumom prispevala k temu, da je danes Slovenija samostojna in svobodna država. Zahvalil se je tudi vsem pripadnikom takratne milice in teritorialne obrambe, ki so se v osamosvojitveni vojni z ramo ob rami skupaj uprli napadalcu. Prav tako se je PVD Sever Gorenjska zahvalil za predstavitev delčka, do sedaj javnosti neznanega dela zgodovine. Sledil je govor slavnostnega govornika nekdanjega komandirja Postaje milice Škofja Loka, Braneta Viranta, ki je bil deležen burnega aplavza prisotnih.

V nadaljevanju slovesnosti sta Župan občine Preddvor, Miran Zadnikar in Predsednik PVD Sever Gorenjska, Jože Mencin ob aplavzu publike, svečano odkrila spominsko ploščo na objektu zakoncev Povšnar, s čimer se je tudi zaključil uradni del spominske slovesnosti ob odkritju pete spominske plošče »TAJNA SKLADIŠČA OROŽJA MILICE- 1990/91« na območju Gorenjske. Zaključek slovesnosti je izzvenel v zahvali organizatorja vsem sodelujočim v spominski slovesnosti ter prijaznem povabilu k nadaljevanju prijetnega druženja na dvorišču domačije, katerega je organizator pripravil v soorganizaciji s članicami in člani Turističnega društva Kokra.

Avtor: Damjan Renko

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij