Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Pivovarna na breškem polju

Takrat, ko bo od današnjega dne preteklo že 1500 let, bodo arheologi na breškem polju odkrili nepredstavljivo količino pločevink, predvsem tistih na katerih bo še obris gamsa zlatoroga. Tehtno bodo ugotovili, da je nekje na breškem polju nedvomno morala stati pivovarna.

Franci Cvek, 82 letni Preddvorčan, na svoj sprehod po asfaltni cesti proti Bregu, ne gre nikoli brez velike vrečke. Iz ene strani ceste prehaja na drugo stran, stopi nekaj metrov na njivo ali na travnik in pobira »zakladne najdbe«. Do prvih hiš na Bregu je njegova velika vrečka že polna pločevink. Franci, ki je še vedno aktiven planinec Planinskega društva Preddvor in aktiven kolesar pri Društvu upokojencev Preddvor, je družbeno aktiven že vse življenje. Res mu ni vseeno v kakšnem okolju živimo. Franci čuti odgovornost do narave, do živali in do ljudi.

Največ pločevink se je na breškem polju nabralo ob marčevskem požaru na Potoški gori. Tri dni strašnega požara, tri dni opazovanja, tri dni strašne žeje gledalcev, ki so se pripeljali na breško polje in opazovali divjanje ognja, je pustilo na travnikih od pokopališča do Brega več kot 100 pločevink.

Oh ja, vsako jamranje nad tistimi, ki mečejo pločevinke je odveč. Res je nerodno, da se iz prazne pločevinke, še kakšna kaplja izlije v avtu. To je res nagravžno, to potem res »ful smrdi«.

Pa saj, dokler bomo imeli takšne ljudi kot je Franci Cvek, pa Stanko Arh iz Francarije, Miha Prestor z Bele in še kakšen, bo naša narava, še lepa. Hvala Franci in vsi, ki pomagate Naravi!

Slavko Prezelj

Oglejte si tudi