Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Razvojni program Občine Preddvor - Preddvor 2026

V novembru pričenjamo s pogovori z občani o prihodnosti življenja in ustvarjanja v Preddvoru

V zadnjih desetih letih se je število prebivalstva v občini Preddvor povečalo za 13%, iz 3.131 na 3.556, predvsem na račun priselitev v času pred gospodarsko krizo. Žal pa zadnji dve leti demografski trendi niso več pozitivni.  Sprašujemo se kaj storiti? Kakšno lokalno okolje oblikovati, da bo zanimivo za mlade in prijazno do starejših?

 

33% delovno aktivnega prebivalstva naše občine ima višjo ali visoko izobrazbo, čeprav jih večina dela izven občine. V 281 domačih podjetjih je le 677 delovnih mest. Predelava lesa, trajnostna energija, zeleni turizem predstavljajo priložnost in naš skupen izziv prihodnosti.  Sprašujemo se, kaj lahko storimo skupaj, da iz priložnosti nastanejo nova delovna mesta? Še posebej  nas zanima , ali  in kako lahko turizem postane nosilna gospodarska dejavnost?

 

Povprečni krajan Možjance ima 47 let, povprečni Preddvorčan 42,6.  Pot do delovnega mesta, zdravnika, šole, knjižnice, rekreacije,.. je za prebivalce Kokre precej daljša. Sprašujemo se, kako v vaseh dolgoročno izboljšati pogoje bivanja in zagotoviti skladen razvoj občine?

 

Prostorski razvoj  je občina opredelila v nedavno sprejetem Občinskem prostorskem načrtu. Z  razvojnim programom občine želimo poiskati odgovore na vprašanje, kam usmeriti ukrepe in finančna sredstva občine v naslednjih desetih letih. Vse skupaj z enim skupnim ciljem: zagotoviti kakovostno bivanje in privlačno občino.

 

Skupaj z vami in našimi zunanjimi sodelavci bomo razvojni program pripravljali naslednjega pol leta.  Da bi kar najbolje prepoznali kakšno okolje, sosesko, šolo, gospodarske dejavnosti ali družabno življenje si želite, vas vabimo, da se nam pridružite na enem izmed tematskih srečanj, ki jih bomo organizirali v mesecu novembru.

 

Vsi dogodki so odprti za vse, ki:

 

... želite nekaj spremeniti v svojem kraju, pa niste vedeli kje in kako,

...  se želite razvijati v  lokalnem okolju, investirati, odpreti svoje podjetje,

... bi zgolj popili kavo s sokrajani in se pogovorili o prihodnosti  naše občine.

 

Želimo, da vizijo občine oblikujemo skupaj, zato sodelujte danes!

 

Vaša razmišljanja o potrebah in priložnostih Preddvora lahko posredujete vse do konca tega leta tudi pisno na Občino Preddvor ali po e-pošti na obcina.preddvor@siol.net. V Viharniku in na spletni strani občine vas bomo sproti obveščali o dogajanjih povezanih z razvojnim programom.

 

PREDDVOR 2026

RAZVOJNI PROGRAM OBČINE PREDDVOR

 

Urnik tematskih delavnic z občani

 

Tema delavnice

Datum

Kraj

TURIZEM 1 – KORAK NAPREJ

pogovor s ponudniki, turističnim, športnimi in kulturnimi društvi, ponudniki programov, lastniki kulturne dediščine in občani, ki šele razmišljate o vstopu v turizem

Četrtek, 19.11.2015 ob 17:00 uri

Knjižnica / TIC Preddvor

ZELENA OBČINA:

pogovor z občani, kmeti, podjetji, okoljskimi društvi , zavodi in zainteresiranimi občani o temah kot so kmetijstvo, lokalna samooskrba, lesna predelava, obnovljivi viri energije, učinkovita raba energije, javni promet, nove oblike prometa , zeleno podjetništvo ..

Ponedeljek, 23.11.2015 ob 17:00 uri

Sejna soba Občine Preddvor

ŽIVLJENJE MLADIH DRUŽIN IN STAREJŠIH V PREDDVORU JUTRI:

pogovor z mamicami, starejšimi občani, humanitarnimi društvi, zavodi, učitelji,  socialnimi delavci in drugimi zainteresiranimi o  tem kako še izboljšati kakovost bivanja

Torek, 24.11.2015 ob 10:00 uri

Knjižnica / TIC Preddvor

ŽIVLJENJE NA MOŽJANCI:

pogovor s krajani Možjance o tem kaj lahko storimo skupaj, da bo življenje v vasi prijetnejše

Torek, 24.11.2015 ob 17:00 uri

Okrepčevalnica Rožmarin

TURIZEM 2 – DRUGI KORAK NAPREJ

drugi pogovor s ponudniki, turističnim, športnimi in kulturnimi društvi, ponudniki programov, lastniki kulturne dediščine in občani, ki šele razmišljate o vstopu v turizem

Sreda, 25.11.2015 ob 17:00 uri

Knjižnica / TIC Preddvor

POGLED MLADIH 14+ NA PREDDVOR 2030:

kreativna delavnica z dijaki, študenti in mladimi diplomanti o tem kaj pričakujejo danes in kaj jutri od svojega domačega okolja

Četrtek, 26.11.2015 ob 17:00 uri

Knjižnica / TIC Preddvor

ŽIVLJENJE V KOKRI:

pogovor s krajani Kokre o tem kaj lahko storimo skupaj, da bo življenje v dolini lažje

Nedelja, 29.11.2016 ob 10h

Šola Kokra

 

Oglejte si tudi