Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
10°C
-7°C
Deli
3099

Spominska svečanost ob 77. obletnici požiga vasi Kokra

Na sončno in soparno soboto, 20. julija 2019, je ob glavni cesti Kokra- Jezersko potekala spominska svečanost ob 77. obletnici požiga vasi Kokra Občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor.

Nemški okupatorji so dvajsetega julija 1942 požgali celotno vas, izselili nekaj domačinov v taborišča in jih v svarilo v vasi tudi več ustrelili.

Na začetku slovesnosti pri spomeniku padlim v Kokri so Stanko Povšnar, Fani Koder in Vanda Arnež k spomeniku položili venec.

Sledil je kulturni program v spomin na vse grozote tistega časa.

Mešani pevski zbor Kokrškega odreda pod vodstvom Milana Bajžlja je zapel udarniške partizanske pesmi.

Sledili sta recitaciji partizanskih pesmi Toneta Pavčka, z naslovom Moj mrtvi vojak, in Antice Marjanac, Slovo, ki sta ju recitirali Polona Hribar in Katarina Rojc.

Besedilo osmošolke, ki je bilo objavljeno leta 1964 v Gorenjskem Glasu, z naslovom, Naša hiša jim je bila zatočišče, je prebral Gašper Arnež.

Slavnostni govornik na spominski svečanosti je bila tovariš Franc Ekar, predsednik Občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor, ki je poudaril: “ … da so vsekakor največje vrednote človeka in družbe, da se ohranjajo spominjanja in spoštovanja v časti in zahvalnosti do oseb, ljudi in kraja, ki so žrtvovali svoja življenja in trpljenje v borbi v odporu proti okupatorju, okupatorju druge svetovne vojne, ki je z največjo možno surovostjo, barbarstvom in podlostjo brez časti v vsej popolnosti nas napadel s ciljem in hotenjem izbrisati slovenski narod, slovenski jezik s kulturnimi vrednotami s slovenskega in gorenjske regije še posebej. Leto 1942 pa je tudi zaznamovano, kot leto najstrahovitejših obdobij, ko je okupator z kar največjo nad močjo napadal, moril, požigal slovenski živelj. …“

Vse prisotne sta v nadaljevanju pozdravila najprej predsednik Območnega združenja za ohranjanje vrednot Nob Kranj, tovariš Božo Janež, in župan občine Preddvor, Rok Roblek, kar se šteje v veliko čast, saj s strani občinskih predstavnikov že desetlje ni bilo nobenega obiska, kar je pozdravil tudi sam predsednik Ekar.

Spominske slovestnosti sta se udeležila tudi dva domačina, in sicer Franc Preširn, in Stanislav Povštnar, star 95 let, ki je s svojo izjavo, ”Na to pa vsak let vedno pridem,“ pokazal spoštovanje in zavedanja do lastne zgodovine in da se tudi med mlade rodove ponese vedenje o dogodkih iz tistega časa.

Žal pa nas je v 95 let zapustila Marija Grobovšek. Slava ji!

Na svečanosti je bilo prisotnih tudi večje število praporščakov iz združenje borcev za vrednote NOB Kranj, ki so s svojo prisotnostjo dodali še en pečat v počastitev in spomin na takratne dogodke.

Sledila je pogostitev z domačimi dobrotami in ob partizanskih pesmih še priložnost za klepet o aktualnih temah.

Urška Tičar
Foto: Slavko Prezelj

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi