Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
9°C
-4°C
JUTRI
6°C
1°C
Deli
1937

Pohodniku DU Preddvor na obisku v Šentalskem rudniku

V torek, 21. 11. 2017,  se nas je 16 pohodnikov Društva upokojencev Preddvor odpeljalo z osebnimi avtomobili v Podljubelj. Ustavili smo se na bencinski postaji v Tržiču, tu nas je počakal vodnik TIC-a Tržič gospod Bojan. Na parkirišču v Podljubelju smo se ustavili. Vodnik Bojan nam je zelo zanimivo opisal zgodovino Podljubeljske doline. Potem smo se podali k Šentanskemu rudniku – rudniku živega srebra. Nahaja se v zaselku Lajb  na zgornjem delu  naselja Podljubelj. V Podljubelju je tudi cerkev, ki je posvečena sv. Ani  po kateri je rudnik dobil ime.

Prve vesti rudarjenja so iz leta 1557, zaprli pa so ga leta 1902, takrat je bil v lasti barona Julija Borna. Konec 19. stoletja je bilo v rudniku zaposlenih 75 ljudi, od tega 24 žensk.

Rudnik ima 6 rovov (rov Julij, Avgust, Friderik, Jakob, Anton in Jurij). Odprt je samo rov Anton na  819 m.n.m. Pomemben je bil kot zračni rov. To obzorje je bilo najbolj bogato z rudo in zato tudi najbolj razvejano. Ta rov smo si ogledali - zanimivo. Vodnik Bojan nam je vse podrobno razložil.

Zahvalili smo se vodniku, med potjo nazaj domov smo se ustavili še na kavici. Ugotovili smo, kako malo poznamo našo lepo domovino, še boj sramotno pa je, da ne poznamo zgodovine sosedne občine, kajti malo jih ve, da imamo tako blizu tako zanimiv rudnik.
Anica Celar Gorza

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij