Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Petrov mednarodni folklorni festival 2019

Folklorna dejavnost ima v Preddvoru dolgo tradicijo. Tradicionalen pa je postal tudi tukajšnji folklorni festival. Še lansko leto se je imenoval Mednarodno srečanje folklornih skupin, letos pa je dobil novo ime in novo grafično podobo.

Ker zadnjih nekaj let festival datumsko sovpada s Petrovim semenjem, se je upravni odbor Folklornega društva Preddvor odločil, da ga preimenuje v Petrov mednarodni folklorni festival s kratico PIFF (Peters international folklore festival). Novo ime, nov logo in nov zagon za nadaljnje delo. Res je potrebno poudariti da je predvsem starejša skupina društva za ta festival resnično stopila skupaj. Pomagala je pri postavitvi (in kasneje podrtju) šotora, kar pa je najpomembneje – s skupnimi močmi je za gostujočo skupino iz Litve pripravila nepozabni program.

Ja, letošnje leto smo gostili tujo skupino od precej daleč – iz Garliave v Litvi. Člani skupine Ažuolas so z dvema kombijema v Preddvor pripotovali že v petek. Med obiskom Slovenije so si ogledali Bled, sotesko Vintgar, šli na rafting, najbolj podrobno pa so si ogledali zanimive kotičke Preddvora. Z vodnikom so se sprehodili od cerkve skozi grajski park in potem odšli proti jezeru Črnava.

V soboto zvečer pa se je začel že skupni program naše in Litovske skupine. Pod prireditvenim šotorom smo pripravili plesno delavnico, kjer smo se mi naučili nekaj njihovih plesov in obratno. Večer je bil zabaven in kot bi mignil so minile 3 ure.

Nedelja pa – festivalski dan. Tudi tokrat je bila z vremenom sreča, pravzaprav nam je bilo kar malce preveč vroče. No, skupine so se ob 13h zbrale, poleg Litovcev so prišli še gostje iz Folklornega društva Bled in Folklorna skupina Ajda iz Besnice, nastopili sta pa še dve domači skupini, in sicer starejša odrasla in mladinska skupina.

Sprevod, ki je šel od Kulturnega doma do prireditvenega prostora je bil pisan, razgiban in živahen. Med sprevodom in festivalskim delom sta nam na velikem odru kratek čas delali Francka in Ani z enim svojih skečev, nato pa se je festivalski del zares začel.

Mirne vesti lahko rečem, da je največji aplavz požela Litovska skupina Ažuolas, ki je pripravila zanimiv in pester program. Zagotovo je k dobremu vzdušju precej pripomoglo tudi sobotno druženje, saj sta bili preddvorska starejša skupina in litovska skupina, kot bi se poznali že celo večnost – spodbujali sta se in bilo je prav čutiti, da dihata ena z drugo.

Po nastopu vseh nastopajočih je predsednik FD Preddvor Nace Likozar gostom podelil priznanja in skromna darila, enako se je tudi nam zahvalila skupina iz Litve.

Prav zanimivo je bilo videti, ko je skupina iz Litve zvečer odhajala domov – zares so nam bili hvaležni za povabilo in obljubiti smo jim morali, da bomo obisk vrnili, z objemi in prijaznimi besedami pa tudi niso skoparili.

Skratka, v bodoče si naše folklorno društvo predvsem želifestival še malo razširiti, nič pa ne bi bilo narobe, če bi se nam pridružil tudi kak obiskovalec več. Vsekakor se bomo trudili vzdrževati visok nivo prireditve in zagotavljam vam, da bo naslednje leto program še precej bolj pester – namreč skupine se že prijavljajo.

 

Folklorno društvo Preddvor   

Mateja Nosan

Oglejte si tudi