Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Predstavitev in delovanje Društva upokojencev Preddvor

.

Pod okriljem zveze sindikatov Jugoslavije in v okviru Društva upokojencev Kranj je bila 25. marca 1953 ustanovljena podružnica za Preddvor. O tem obdobju obstaja malo zapisanega, znano pa je, da je bil ustanovitelj in potem 17 let predsednik  Franjo Pernuš. Sprva je bilo v društvo vključenih 71 upokojencev. Deset let pozneje so razvili svoj prapor. Do leta 1970 se je društvo ukvarjalo s predvsem drugačnimi stvarmi kot danes: pomagali so upokojencem pri urejanju delovne dobe, kvalifikacij, invalidnosti, pridobivanju družinskih pokojnin, prispevali denar za gradnjo šole, nakup mrliškega vozička, mladim za televizor, gasilcem za nakup orodja …

 

Samostojno društvo so ustanovili leta 1975, leto prej so v prostorih šole dobili svojo pisarno. Dejavnost se je bolj razmahnila po letu 1990: vsako leto je bilo več izletov, srečanj, dejavnosti pa tudi vse več članov. Leta 1991 je začel delovati ženski pevski zbor, ki se ob deseti obletnici preimenoval v Ženski pevski zbor »Josipine Turnograjske«  DU Preddvor. Leta 1994 so se začela zimska srečanja ob ročnih delih, ki je leta 1998 dobila ime »Gelike« po svoji pobudnici, učiteljici Angeli Logar. Tega leta so začeli v društvu z meritvami krvnega tlaka, v prihodnjih letih pa poleg tega še krvnega sladkorja in holesterola, kar se še sedaj dogaja vsak drugi torek v mesecu, pri tem pa jim pomaga brezplačno medicinska sestra iz Doma starejših občanov Potoče. Zelo aktivno deluje tudi kolesarska  sekcija. Kolesarijo vsako sredo do maja do konca oktobra. Imajo pa tudi pohodniško skupino, aktivni so vsakih 14 dni v spomladanskem, poletnem in jesenskem času.

 

V letu 2000 jim je Občina Preddvor v brezplačni najem ponudila lepe pisarniške prostore v Domu Krajanov Preddvor. Imajo svojo pisarno in sejno sobo. Sejno sobo uporabljajo za razne sestanke, pevka pa imajo tudi enkrat tedensko vaje.

 

Trenutno je v društvu včlanjenih 552 članov. Društvo ima upravni  odbor, ki ga sestavlja 19 članov, od tega 5 članov predsedstva: predsednica društva, podpredsednica in vodja izletov, tajnica - računovodkinja in blagajničarka ter 14 poverjenikov, ki skrbijo za delovanje društva po posameznih vaseh občine, po tri člane pa ima tudi nadzorni odbor  in častno razsodišče.

Upravni in nadzorni odbor ima običajno po 12 sestankov v letu na katerih obravnavajo tekočo problematiko, društveno dejavnost, organizacijo in izvedbo avtobusnih izletov in družabnih srečanj ter socialno problematiko.

 

Anica Celar Gorza 

Oglejte si tudi