Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Čebelarsko srečanje v Preddvoru

Preddvorsko čebelarsko društvo Frana Lakmayerja  je v nedeljo, 24. novembra 2019, priredilo že 14. tradicionalno srečanje pri čebelarski lipi, ki je potekalo v dvorani kulturnega doma. Domačim so se pridružili tudi čebelarji drugih gorenjskih društev, ki so slovesnost obogatili z  društvenimi prapori. Kot vsako leto je bil dogodek posvečen Franu Lakmayerju, vzorniku slovenskih čebelarjev, ki je pred stoletjem služboval in deloval v Preddvoru. Njegovo življenje in delo je obiskovalcem nazorno predstavila Anastazija Kokl. Predsednik društva Jožef  Kokl je v svojem nagovoru med drugim izpostavil pomen čebel in čebelarstva za pridelavo hrane, pa ne le medu - vrednost medu in ostalih čebeljih pridelkov je namreč veliko manjša od koristi čebel, ki nam jih te nudijo z opraševanjem. Predsednik čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič je povedal, da gorenjski čebelarji letos, čeprav je bila bera medu bolj skromna, organizirajo dobrodelno akcijo: zbirajo med, vsak čebelar naj bi ga prispeval pol kilograma, razdelili pa ga bodo med socialno ogrožene družine. V imenu občine je zbrane pozdravil občinski svetnik Josip Ekar, nagovoril pa jih je tudi ravnatelj preddvorske osnovne šole Bogdan Sušnik. 

Plaketo Frana Lakmayerja so letos podelili zaslužni članici Vidi Studen, prizadevni in vzorni čebelarki s Hriba, ki je v zadnjih letih veliko prizadevanj vložila v raziskovanje življenja in dela Frana Lakmayerja. 

Srečanje so vodili ter z deklamiranjem, igranjem na inštrumente, prepevanjem in plesom popestrili učenci in učenke Osnovne šole Matije Valjavca pod mentorstvom učiteljice Petre Lombar Premru.

P. L. Premru

Fotografije: Gorazd Kavčič, Gorenjski Glas

Fotografije izza odra: Matjaž Kokl

Oglejte si tudi