Logo MojaObčina.si

Preddvor

JUTRI
27°C
16°C
NED.
29°C
16°C
1948

90 let Mance Polajnar

V Kokri na številki 1 se je 11. junija 1929 rodila Manca Polajnar, najmlajša od bratov Franceljna in Janeza. Toda Manca ni dolgo uživala materine ljubezni. Mama ji je že pri njenih štirih letih umrla in oče se je znova poročil in otroci so dobili novo mamo. Ker je bila kmetija, ni nikoli zmanjkalo dela in zelo zgodaj je morala Manca poprijeti za vsako delo, pa čeprav je bilo težko za njeno mlado telesce. Takoj po osnovni šoli je delala na cesti kot cestarka in potem na žagi v Preddvoru. Pa jo povprašam, ja kaj pa ste delali na žagi? Ja, vse in povsod, kjer so me rabili, od skladanja desk do metle in nošenje žaganja. Po službi pa še kmetija, do 5 glav živine in drobnice in delo po njivah. Včasih  je bilo vse delo ročno od motike do kose in grabelj.

Zelo kmalu sta zbolela mačeha in oče, katera je negovala do smrti. Poročila se je kar dvakrat, toda svojih otrok ni imela. Oba moža sta ji zelo hitro umrla. Leta so tekla in tudi Manca je obnemogla in zanjo je pred desetimi leti prevzel skrb in nego njen nečak Marjan. Od leta 2013 pa vsak dan po 1 uro skrbijo še tri negovalke – Erika, Mira in Nevenka, ki poskrbijo, da je za Manco vse v redu poskrbljeno in da se dobro počuti. Kosilo ji pripeljejo iz gostišča Logar. In kakšen je njen vsakdanjik: ob 9 zjutraj jo zbudi Marjan ali negovalka, jo umijejo, oblečejo in pripravijo zajtrk, ob 12 uri ji negovalka postreže s kosilom in kar je še treba in zvečer ob 19 uri je večerja in priprava za počitek.

Manca je že od leta 1987 članica Društva upokojencev Preddvor in ob tako častitljivi obletnici 90 let so ji naše pevke Josipine Turnograjske prišle zapet podoknico, katere je bila zelo vesela in v njenih očeh je zasijala mladostna radost, sosed Franci pa je zaigral nekaj poskočnih na harmoniki. Po prijetnem okrepčilu pa je prišla na vrsto tudi torta s številko 90, v katero je zarezala Manca.

Ob slovesu smo ji zaželeli le zdravja in še veliko sončnih dni s svojim nečakom Marjanom.

Marija Velikanje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi