Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
28°C
17°C
JUTRI
28°C
17°C
3545

Praznovanje z gorskimi blagri

Na skalnatem pomolu stoji planinski dom. Iz preddvorske ravnine se vidi takšen kot je, že 60 let. Kdo ga je postavil? Postavili so ga tisti, ki jim je bila gora sveta. To je svet, kjer diši po gorskih rožah, kjer se megle kakor pajčolani sukajo proti vrhovom, to je svet, kjer sta doma mir in sreča. Gori tudi bobni, ko iz črnih oblakov švistijo svetleče strele. In potem, ko na zelene mokre trave spet pade sončna svetloba, se vsenaokrog razlije nebeški raj, raj za preproste ljudi!

Kališče - Dom na Kališču stoji že 60 let. Tej zgradbi so naši predniki dali veliko, veliko prostovoljnega delovnega časa in ljubezni. Kamniti kvadri še danes držijo skupaj. To je DOM, dom kjer so vedno vsem planinskim dušam odprta vrata.

Vrata Doma na Kališču vam danes odpira oskrbnik Goran Krstič. Goran je zbranim planincem povedal, da je hvaležen vsem, ki so v preteklosti in sedanjosti s svojim delom bogatili ta Dom. S šopkom gorskih rož se je zahvalil svoji izvoljenki Kristini za sobivanje v tem gorskem svetu.

Franci Ekar, alpinist, naravoslovec, človek, ki je že vse svoje življenje vpet v gore, je zbral številne zgodovinske podatke in opisal, kako je nastajal Planinski dom na Kališču in kdo vse so bili sotrudniki pri gradnji, ki jo je vodilo Planinsko društvo Kranj. Franci Ekar je bil predsednik PD Kranj vse od leta 1973 do leta 2011, torej kar 38 let.

Tine Marenče, zdajšnji predsednik Planinskega društva Kranj, društva, ki praznuje v letu 2019 častitljivo 120 letnico, je zbranim izrekel dobrodošlico in se zahvalil vsem, ki so skozi vseh šest desetletij dodajali kamenček v mozaik uspeha Doma na Kališču.

Preddvorski župan Rok Roblek, ki vsem dogodkom v Občini Preddvor namenja veliko pozornost, se je na Kališče povzpel s svojim enoletnim sinom. Ponosen je na rodove, ki so s svojo vnemo in vztrajnostjo gradili ta planinski dom in ga vseh teh 60 let tudi lepo vzdrževali. »In tisto kar še posebno velja v gorah, je to, da moramo biti v tem gorskem svetu še kako odgovorni do okolja in do sebe, da se varno in srečno vrnemo v dolino,« je še povedal župan.

Praznične govore je s hudomušnim pristopom vodil Boštjan Meglič Peška, ki je povedal, da je prav rad na tej sončni strani Storžiča, saj tam v Lomu, kjer je on doma, torej na severni strani Storžiča, sonca ne vidijo osem mesecev.

Če je bil za marsikoga že prvi del prireditve prisrčen in prešeren, pa je bil drugi del nekaj izvrstnega. Svete maše v gorskem svetu so že same po sebi veliko bolj doživete, vendar včerajšnja sveta maša na Kališču, ki jo je daroval duhovnik svetovnega formata Pavel Juhant, je bila skupaj z glasbeno spremljavo ansambla Gašperji, res nekaj posebnega. Dala je nekaj, kar nikoli ne izgine iz srca in spomina.

Duhovnik Pavel Juhant je vsem takoj oznanil takole: »Maša bo kratka, ofer bo pa dolg!« Za uvod v sveto mašo so Gašperji – Tomaž Hribar, Franci Tišler, Renato Verlič in izjemna pevka Andreja Zlatnar, zaigrali Avsenikovega Pastirčka. Slišati to pesem za uvod k planinski maši v gorskem svetu, človeka tako napolni, da tega ne more narediti nobena filharmonija kjerkoli na svetu.

V pridigi je duhovnik Pavel Juhant, ki je tudi maratonec, povedal, da se že v stari zavezi omenja gorski Bog. Priporočil je, da naj se Slovenci držimo veselja, da naj ne hlepimo po materialnem bogastvu, temveč po duhovnem, da naj se držimo vere. In še nekaj je povedal na koncu: »Slovencev nas je premalo, da bi se med seboj pričkali. Bodimo kot ena družina, da bomo lahko obstali kot narod. Tujec je imel in ima še vedno apetite po naši zemlji, zato držimo skupaj!«

Za ofer, ki je sledil, je duhovnik Juhant blagovoljno omenil, da naj bakrene novčiče prihranimo za kdaj drugič, ker je ofer namenjen izključno za potrebe Doma na Kališču. In potem se je nabralo lep kup papirnatega denarja!

Čisto iz zgodovinskih podatkov bi lahko rekel, da se je verjetno prvič zgodilo to, da je bil ofer svete maše namenjen za planinski dom! Čestitke duhovniku Pavlu Juhantu za to potezo in za darovanje prešerne svete maše. Kasneje je hudomušno povedal: »Mene moji prestavljajo, ampak Bog gre zmeraj z menoj!«

Vse zbrane planinske prijatelje je pozdravil tudi predsednik kaliških kljuk Jožko Verhovšek in predsednik Agrarne skupnosti Bašelj Franci Lombar, ki se je predsedniku PD Kranj Tinetu Marenčetu zahvalil za vzorno sodelovanje. Ob tem mu je izročil tudi spominsko darilo.

Brez Janeza Aleša, Remčevega, seveda Dom na Kališču ne bi bil to kar je. Večkrat so govorniki omenili njegovo ime in se mu zahvalili za njegovo požrtvovalno delo.

Za pogostitev na koncu prireditve sta z odličnimi siri in salamo dobrodelno poskrbela tudi Andreja in Klemen Markič iz Bašlja. Oskrbnik Goran Krstič in njegova Kristina pa sta vsem v slast pripravila brezplačno odlično enolončnico.

Gašperji s Tomažem, Andrejo, Renatom in Francijem so bili na Kališču tako izvrstni, da je veter njihovo glasbo ponesel čez devet dolin in devet gora! Kdor je manjkal ne bo nikoli mogel vedeti, kako se je Avsenikova pesem kakor čisto zlato razlila čez skalnate strmali Storžiča! Tudi gamsi so obstali.

Hvala vsem, ki ste bili v soboto 3. avgusta 2019 na Kališču in ste počastili praznik 60. obletnice Doma na Kališču! Bil je to čudovit dan!

Slavko Prezelj   
Foto: Slavko Prezelj in Franci Ekar

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi