Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Zahvala papeža Frančiška za darove iz Preddvora

Preddvorski župan Miran Zadnikar je danes iz Vatikana prejel pismo zahvale za potico in ostale darove za papeža Frančiška in kardinala dr. Franca Rodeta, ki so jih konec maja, po kardinalovem obisku v Preddvoru in slovesnosti na Sv. Jakobu, kjer je vodil sveto mašo, izročili kardinalovemu tajniku mag. Mateju Pavliču. 

Spoštovani gospod župan,

kot je g. kardinal Rode obljubil, je dan po vrnitvi v Rim, 31. maja, v Dom Svete Marte v Vatikanu izročil darove za papeža Frančiška: potico, ki so jo pripravile kmečke žene iz  Preddvora in Arvajeve kranjske klobase. Priložil je tudi svoje pismo, v katerem je povedal, od kod vse to prihaja.

Istega dne popoldne je v kardinalovem stanovanju zazvonil telefon. Na drugi strani je bil papež, ki se je želel osebno zahvaliti za izbrane sadove slovenske zemlje. V prisrčnem pogovoru mu je zagotovil, da je poskusil tako potico kot klobase in da je oboje izvrstno. Dobrot so bili deležni tudi njegovi sodelavci in drugi stanovalci v Domu Svete Marte. Nekaj dni zatem, na binkoštno nedeljo, je po maši na Trgu sv. Petra Frančišek pri srečanju s kardinalom Rodetom svojo zahvalo za pozornost, ki je je bil deležen, še enkrat ponovil. Vsem Slovencem in Slovenkam je zagotovil svojo bližino in jim pošilja svoj posebni blagoslov.

S kardinalom preddvorske potice žal nisva imela priložnosti okusiti. Prav v tistem tednu nas je namreč obiskal predstavnik veleposlaništva Združenih držav Amerike pri Svetem sedežu in sva drugi kolač izročila njemu. S tem so lahko potico spoznali tudi zaposleni na ameriški ambasadi. Vršilec dolžnosti veleposlanika Louis L. Bono se je čez nekaj dni pisno zahvalil takole: "Your Eminence, I would like to thank you for the special gift that you sent me. I shared the potizza with the Embassy staff, so now we all know why the Holy Father enjoys it so much." (Vaša Eminenca, želel bi se vam zahvaliti za posebno darilo, ki ste mi ga poslali. Potico sem delil z osebjem veleposlaništva in tako sedaj vsi vemo, zakaj jo ima Sveti oče tako rad.)

Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Glas o tipičnih slovenskih dobrotah pa s papežem Frančiškom, Melanijo Trump in kardinalom Rodetom uspešno sega še dlje, vse do Vatikana in Združenih držav.

Vam, kmečkim ženam in gospe Arvaj, ki ste s svojimi darovi razveselili toliko ljudi, prisrčna zahvala!

Vse dobro želim in lepo pozdravljam,

mag. Matej Pavlič

 

 

Oglejte si tudi