Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija

V petek, 8. julija 2011, na predvečer praznika Občine Preddvor, je bila na dvorišču gradu Turn slavnostna akademija  s podelitvijo občinskih priznanj. Občina Preddvor praznuje občinski praznik 9. julija v spomin na rojstni dan prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, ki je živela na gradu Turn v Preddvoru. Kot je v svojem nagovoru dejal župan Občine Preddvor Miran Zadnikar, bi se morala Slovenija zgledovati po nekaterih občinah, predvsem tistih, ki so v relativno kratkem času uspele občanom zagotoviti bistveno višjo kakovost življenja. Med temi občinami je tudi Občina Preddvor. Po njegovih besedah so prebivalci Preddvora kapital, ki se ga ne da kupiti, ne nepovratno dobiti na evropskem razpisu, so kakovost, ki jo lahko vsakodnevno občutimo na vsakem koraku.

Slavnostni govornik na akademiji je bil prvi predsednik slovenske skupščine, ki je v procesu nastanka samostojne slovenske države ter pri pisanju slovenske ustave dejavno sodeloval, dr. France Bučar. Slovesnost je minila v znamenju spomina na prehojenih dvajset let samostojne Slovenije. Dr. Bučar je večkrat poudaril, da se bomo Slovenci morali naučiti živeti s tistim, kar bomo ustvarili s svojim delom in ne s tistim, kar bi bilo dobro da bi imeli in živeli na tuj račun. Povedal je še, da delo že dolgo časa ni imelo tako malo časti in oblasti, kot v sedanjih časih. Strnil je vtise o Preddvoru in možnosti Slovenije za izhod iz krize.

Izjava FRANCE BUČAR

Na občinski akademiji je župan Zadnikar podelil tudi pet občinskih priznanj. Za 15. letno delo v igralski skupini KUD MATIJE VALJAVCA PREDDVOR je PLAKETO JOSIPINE TURNOGRAJSKE prejel LOJZE ZAPLOTNIK. Za 20. letno delo v igralski skupini KUD MATIJE VALJAVCA PREDDVOR je prav tako PLAKETO JOSIPINE TURNOGRAJSKE prejela SIMONA ZORMAN, za dolgoletno delo v številnih organizacijah in društvih v občini je MALO PLAKETO prejela ANICA LOMBAR, za skoraj 40. letno delo v prostovoljnem gasilstvu in na področju zaščite in reševanja je VELIKO PLAKETO prejel FRANC DOLINŠEK, prejemnik VELIKE PLAKETE za skoraj 40. letno delo na področju delovanja krajevnih skupnosti ter vodenja projektov po krajih v bivši Krajevni skupnosti Preddvor pa je tudi JOŽEF ZORMAN. Ker sta Simona Zorman in Franc Dolinšek že na dopustu, jima bo priznanji župan izročil naknadno.

Izjava LOJZE ZAPLOTNIK

Izjava ANICA LOMBAR

Izjava JOŽEF ZORMAN

 

V kulturno glasbenem programu so sodelovali še dr. Mira Delavec v vlogi Josipine Turnograjske, Cerkveni pevski zbor sv. Peter Preddvor, Sestre Trobec Žagar in voditeljica Saša Pivk Avsec. 

Preddvor, 8. julij 2011                                                         Saša Pivk Avsec

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi