Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku v Preddvoru

Preddvor, 1. junij 2018 - Na dan občinskega praznika, 1. junija zvečer je bila v Domu krajanov v Preddvoru Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj Občine Preddvor in predstavitvijo novega Zbornika občine Preddvor »Podobe minulih časov in ljudi«.

»Kot župan delam obračun svojega petega, zadnjega mandata, odločil sem se, da ob koncu odidem v preddvorsko zgodovino,« je na slovesnosti dejal župan Miran Zadnikar. »Veliko strani preddvorske zgodovine se je popisalo v vseh teh letih, veliko je bilo postorjenega, kar je Preddvor postal občina: na področju infrastrukture, ceste, kanalizacija, bili smo ena prvih občin s sistemom daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, pa nova šola in vrtec, nova trgovina in nekaj stanovanj nad njo, v prostorih stare trgovine sta zaživela knjižnica in TIC. Ves čas smo spodbujali kmetijstvo, gospodarstvo in turizem, podpirali smo tudi delovanje društev in s tem prostovoljstvo. Kljub temu ostaja še veliko dela za nove ljudi, za naslednje mandate, ena prednostnih nalog bo zagotovo oživitev gradu Dvor, ki ga je občina v last dobila v slabem stanju.«  Ob tem se je župan zahvalil vsem sodelavcem, tistim, s katerimi je sodeloval in nenazadnje in tudi vsem občanom – brez njih ne bi bilo toliko narejenega. Zahvalil se je tudi Milošu Ekarju, dr. Juretu Volčjaku in dr. Vladimirju Žumru, urednikom novega zbornika z naslovom Preddvor – podobe minulih časov in ljudi, ki predstavlja pomemben mozaik krajevne zgodovine in novo osebno izkaznico kraja. Posebno pozornost je župan namenil tudi gostom iz prijateljskih občin: zbrane sta nagovorila župana Vodnjana Claudio Viatsović in Blaca Zoran Jozić, ki sta pohvalila urejenost in dosežke preddvorske  občine ter izrazila željo po nadaljnjem sodelovanju, neglede na nova vodstva.

Ob letošnjem občinskem prazniku pa so podelili tudi občinska priznanja (po pravilniku se podeljujejo le v zadnjem letu štiriletnega mandata). Priznanje občine Preddvor je prejela 23 letna Maja Povšnar iz Kokre, ki se lahko pohvali kot najbolj uspešna Slovenka  v brazilskem borilnem športu jiujitsuju. V lanskem letu je med drugim osvojila naslov evropske prvakinje ter naslov svetovne podprvakinje, letos pa drugo mesto na državnem prvenstvu v judu in prvi mestu na turnirju v  Londonu in na profesionalnem svetovnem prvenstvu v Abu Dhabiju.  Maja se slovesnosti ni udeležila, saj je v teh dneh na tekmovanju na Poljskem, od koder je zbrane pozdravila preko spleta in se zahvalila za priznanje, katero je v njenem imenu prevzela njena mama.

Malo plaketo občine Preddvor je posmrtno prejel Marjan Gorza, ki je bil več kot 10 let predsednik Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB, v tem času je ustanovil MPZ Kokrški odred in v Društvu upokojencev Preddvor ustanovil in deset let uspešno vodil kolesarsko sekcijo. Malo plaketo je prevzela njegova žena Anica Celar Gorza.

Veliko plaketo občine Preddvor pa so podelili Lojzetu Grašiču, ki je že od nekdaj predani športni delavec, aktiven zlati na rokometnem področju. V tem športu je prisoten še danes, saj v občini skrbi za razvoj mladih rokometašev. Bil je tudi član predsedstva Rokometne zveze Slovenije. Zelo aktiven je bil tudi v Krajevni skupnosti Preddvor, ko je kraj še spadal v občino Kranj. Lojze Grašič, ki v tem letu praznuje svojo 80-letnico, se je ob prejemu plakete še posebej zahvalil svoji ženi za potrpljenje. »Če bi ti imel tolik´ časa za dom, kot ga imaš za šport, kako bi se mi fajn imel´,« mu je menda nekoč podrobila. »Veliko ur sem preživel tudi tu, ko se je delal ta dom, vedno sem gledal na razvoj. V športu sem pa vedno užival in še tudi danes je tako,« je dejal.

Drugi del praznične slovesnosti pa je bil namenjen novemu zborniku Preddvor – podobe minulih časov in ljudi. O njem so spregovorili Miloš Ekar, dr. Jure Volčjak in Miha Šimac. Miloš Ekar, je povedal, da se je razveselil županove pobude za nov zbornik, zato se je z navdušenjem lotil raziskovanja. Tudi sam ima preddvorske korenine, pri raziskovanju le teh, pa – kot je pripomnil – ni našel pomembnih veljakov. Dr. Jure Volčjak je zbranim približal zanimivo življenje nekdanjega preddvorskega župnika Stanka Jegliča, Miha Šimac pa je nanizal nekaj zanimivih zgodovinskih dejstev o Preddvoru v času med prvo svetovno vojno ter razkril nekaj manj znanih zanimivih osebnosti. Zbornik sicer v uvodu prinaša pregled delovanja in pridobitev občine, ki jih je zbral in zapisal dr. Vladimir Žumer, preostali zapisi 17 avtorjev pa bralcu približajo zanimivo zgodovino krajev in predstavljajo ljudi, ki so jih tako ali drugače zaznamovali.

Prireditev je vodil Matjaž Merljak, z g glasbo pa so jo obogatili Mladinski pevski zbor Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor z zborovodkinjo Ireno Varl Peneš in pianistko Ano Smrtnik ter mladi glasbeniki Urša Merljak ter Tobija in Marko Smrtnik.

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi