Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Praznik občine Preddvor 2018

Občina Preddvor praznuje občinski praznik 1. junija - v čast Josipine Urbančič Turnograjske, prve slovenske pesnice, pripovednice in skladateljice. Praznične prireditve se bodo vrstile vse do 7. julija.

Na dan občinskega praznika, 1. junija, bo ob 20.00 v Domu krajanov v Preddvoru Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj Občine Preddvor in predstavitvijo novega Zbornika občine Preddvor »Podobe minulih časov in ljudi« ter glasbeno obarvanim kulturnim programom. Istega dne ob 13.00  bo v Kokri odkritje spominske plošče na stanovanjski hiši Preširen, v kateri je bilo v letu 1990-1991 tajno skladišče orožja vojnih enot milice, ob 19.00 pa bo  v farni cerkvi sveta maša za domovino in blagoslov opravljenih del v občini.

Prav tako v petek, 1. junija, s pričetkom ob 9.30, bo v gradu Hrib  1. Mednarodni simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski, ki ga prireja Kulturno društvo Josipine Turnograjske v sodelovanju in pod pokroviteljstvom Občine Preddvor in Zavoda za turizem Preddvor. O edinstveni preddvorski rojakinji - letos mineva 185 let od njenega rojstva - bo spregovorilo več priznanih predavateljev, izšel bo tudi zbornik, sklepno dejanje simpozija pa bo kulturna prireditev ob 17.30 na gradu Turn. Tako strokovni del kot zaključek sta  odprta za javnost.

Čebelarsko društvo Fran Lakmayer v nedeljo 10. junija, od 10.00 do 15.00  v Čebelarstvu Kokl v Potočah prireja Dan odprtih vrat slovenskih čebelnjakov. V soboto, 30. junija ob 18h pa bo na dvorišču gradu Dvor Čebelarski dan.  Ob tej priložnosti bodo v grajskem parku odkrili spomenik Franu Lakmayerju.

V nedeljo, 1. julija bo tradicionalni Petrov sm`n z mednarodnim folklornim festivalom, za kar bodo poskrbeli turistično in folklorno društvo ter Zavod za turizem Preddvor.

Zadnjega v nizu dogodkov v počastitev letošnjega občinskega praznika prireja Planinsko društvo Preddvor: v soboto, 7. julija bo tradicionalni pohod v Hudičev boršt z družabnim srečanjem planincev ob 4.obletnici zavetišča.

Oglejte si tudi