Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Kakšne so potrebe prebivalstva preddvorske občine po širokopasovni telekomunikacijski infrastrukturi?

Spoštovani občani, Občina Preddvor želi vsem občanom omogočiti možnost dostopa do širokopasovnih priključkov visokih hitrosti za potrebe dostopa do interneta in drugih širokopasovnih storitev, ki bodo v prihodnosti ključnega pomena za razvoj družbe na več področjih (e-zdravstvo, e-uprava, storitve v oblaku, itd.). V ta namen bi želeli preveriti, kakšne so dejanske potrebe in interes občanov za koriščenje širokopasovnih priključkov, zato vas vljudno prosimo, da izpolnite priloženo anketo. Anketo naj izpolnjuje samo en član vsakega gospodinjstva oz. en predstavnik vsakega podjetja/organizacije. Anketa je namenjena izključno za analizo potreb uporabnikov in v nikakršni meri ni zavezujoča.

Občina Preddvor se je vključila v projekt RuNe, ki začenja z gradnjo optičnih priključkov na območjih, kjer obstoječi operaterji ne gradijo, ker so preredko poseljena naselja. V preddvorski občini je takšnih gospodinjstev kar 944.

Gre za investicijo, kjer so vsa investicijska sredstva zagotovljena in lokalni skupnosti ter občanom ni potrebno k investiciji nič prispevati. Torej je to velika razvojna pomoč, ki je na voljo samo sedaj. Izvedba je možna samo s sodelovanjem lokalne skupnosti in predstavnikov naselij, ker gre za javni interes in se bo obenem gradilo odprto omrežje (storitve bodo ponujali različni ponudniki storitev po enakih pogojih in konkurenčnih cenah, uporabniki pa bodo lahko celo menjavali te ponudnike!). Javni interes pa zato, ker se rešuje problem izgradnje te ključne infrastrukture na območjih, kjer ljudje tega ne bi mogli dobiti s strani operaterjev!

Občina mora za izraz tega javnega interesa pripraviti dokument – Načrt razvoja OŠO, ki zajema vse podatke, potrebne za izvedbo omenjene investicije. Dokument pripravlja družba EUROCON d.o.o. iz Ljubljane, kjer so pripravili tudi anketni vprašalnik. Vse zainteresirane prosimo, da izpolnjene  vrnejo na  naslov občine Preddvor. Občani se z vprašanji lahko obračajo na spodnja naslova:

dominik.salamon@ruralnetwork.eu (splošne zadeve)

marko.salamon@ruralnetwork.eu (tehnična vprašanja)

Več o projektu si lahko preberete v priloženi ppt predstavitvi.

Marko Bohinec, v.d. direktorja občinske uprave

Oglejte si tudi