Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti

Zavod za turizem Preddvor v sodelovanju z Folklornim društvom Preddvor vabi na predstavitev knjige Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti, ki bo v soboto, 4. julija 2015, ob 19. uri v Kulturnem domu v Preddvoru.

Knjiga avtorjev Bojana Knifica in Tadeje Pance prinaša zanimiv in strukturiran vpogled v oblačilno dediščino Preddvora in okolice s konca 19. in prve polovice 20. stoletja. Etnološko obravnava vsebina je podkrepljena s preteklo stvarnostjo, ki se skoti izbor fotografij, tekstilnih materialov in likovnih rešitev niza v oblačilni kulturi nekega časa in prostora. V sedanjosti pa ostaja nepogrešljiv kažipot vsem slovenskim folklornim skupina pri njihovem poustvarjanju.


Avtorja sta zapisala:  

Obdelana je bila oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov od nekje preloma stoletja pa vse do druge svetovne vojne. Poleg tega pa je predstavljen še pripadnostni kostum kakršen se je nosil v začetku 20. stoletja.

 

Vsebina je podprta z ohranjenim fotografskim materialom Preddvorčanov in okoličanov in ohranjenimi oblačilnimi kosi, ki izvirajo iz tega področja.

Knjiga je poleg vsega obogatena še z likovnimi interpretacijami določenih oblačilnih kosov in podob, ki so nastale na podlagi opisov in ohranjenih oblačilnih kosov. 

 

Knjiga torej nudi vpogled v oblačilne podobe Preddvorčanov s preloma stoletja pa vse do druge vojne, lahko pa služi tudi kot bogat vir za interpretacijo kostumskih podob, poustvarjenih na podlagi oblačilnih podob omenjenih obdobij.

 

Prav to je storila folklorna skupina iz Preddvora, kateri je bila v prvi vrsti ta raziskava tudi namenjena. Izdelani so bili folklorni kostumi, ki se opirajo na pražnji oblačilni videz iz obdobja pred prvo svetovno vojno in nekaj kostumov, ki predstavljajo pripadnostno kostumiranje v začetku 20. stoletja. Nekaj od tega je predstavljeno v zadnjem poglavju.

Oglejte si tudi