Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

OBČINA PREDDVOR DANES PRAZNUJE OBČINSKI PRAZNIK

V spomin na rojstvo prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, ki se je 9. julija 1833 rodila na gradu Turn pri Preddvoru, Občina Preddvor danes praznuje občinski praznik. Slavnostna akademija s podelitvijo priznanj bo ob 20. uri na gradu Turn. V primeru lepega vremena bo slovesnost, na kateri bo slavnostna govornica ddr. Mira Delavec Touhami, v grajskem parku, v nasprotnem primeru pa v prenovljeni spominski sobi Josipine Turnograjske v gradu Turn.

 »Ob občinskih praznikih občine običajno otvarjajo različne objekte in zaključujejo projekte. Pri nas trenutno poteka največji projekt v zgodovini občine, izgradnja Infrastrukture v Občini Preddvor. Projekt je vreden skoraj pet milijonov evrov, v 80 % je sofinanciran s strani Evropske unije. Dela potekajo po planu, ta čas imamo prekopanih pet vasi. Pričakujem, da bomo do začetka septembra pridobili uporabno dovoljenje,« pravi župan Občine Preddvor Miran Zadnikar. Čeprav je večina proračunskih sredstev namenjenih za omenjeni projekt, pa na občini razmišljajo tudi o saniranju rokometnega igrišča pri OŠ Matije Valjavca in ureditvi prometa okrog šole.

 

Župan Občine Preddvor bo na akademiji podelil dve priznanji. Plaketo Josipine Turnograjske bo prejel Stane Nič, ki  je že od malih nog dodobra vpet v preddvorsko društveno življenje. Dolga leta je bil v prostovoljnem gasilskem društvu, plesal je pri folklorni skupini, bil je odličen preddvorski rokometaš, pesnik v iskrški literarni skupini, fotograf in učitelj fotografiranja v preddvorski osnovni šoli. V domači gledališki skupini je nanizal kar šestnajst velikih igralskih vlog.

 

Malo plaketo Občine Preddvor pa prejme Milena Zupin, predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Kranj. Že 15 let deluje na področju Rdečega križa. Organizira krvodajalske akcije, izvaja meritve holesterola, gostote kostne mase, vaje joge in nordijske hoje, tako v Občini Kranj, kot tudi v domači Občini Preddvor.

 

Odslej se bodo občinska priznanja v Občini Preddvor podeljevala redkeje. »Ob vsakoletni podelitvi priznanj pri tako majhnem številu občanov, se vrednost le teh razvrednoti. Predlog, ki sem ga dal občinskemu svetu je, da bi se občinska priznanja podeljevala na vsaka štiri leta, oziroma ob zaključku mandata,« o novem načinu podeljevanja priznanj pove preddvorski župan Zadnikar.  

 

Na večerni akademiji bo predstavljen tudi kratek igrano-dokumentarni film o liku in delu Josipine Urbančič Turnograjske.

 

Oglejte si tudi