Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

NAJSTAREJŠE OBČANKE NA OBISKU PRI PREDDVORSKEM ŽUPANU

Ob koncu letu župan Občine Preddvor Miran Zadnikar že tradicionalno povabi v sejno sobo občine na kosilo občanke in občane, stare 90 let in več. Takih je 25, med njimi so le trije predstavniki moškega spola. Najstarejša občanka Občine Preddvor je Frančiška Zorman iz Bašlja, ki je v začetku oktobra letos praznovala 100. rojstni dan. Tej okrogli obletnici se bliža tudi Marijana Rogelj iz Potoč, ki bo stoletnico praznovala februarja prihodnje leto.
Srečanje, ki se ga je udeležilo devet občank starejših od 90 let, je minilo v prijetnem vzdušju, ob petju pevk Ženskega pevskega zbora Josipine Turnograjske Društva upokojencev Preddvor in sproščenem klepetu.  »Že kar nekaj let se srečujemo v decembru. Žal letos ni nobenega moškega med nami.  Vesel sem, da imamo toliko starostnikov, kar verjetno tudi pomeni, da imamo v Preddvoru čisti zrak in dobro hrano. Med nami je tudi stoletnica, Krčeva mama, za katero lahko rečem, da je bolj zdrava kot jaz, vsaj izgleda tako,« se je pošalil župan Občine Preddvor Miran Zadnikar.   »V redu sem živela teh sto let. Je kar treba biti pameten. V vseh ozirih se moraš zavedati, kaj si. Najbolj fletno je bilo, ko sem bila mlada. Se še kar nekam rihtam, za kosilo še vsak dan pridem za mizo. Težko hodim, drugače sem pa še kar v redu. Za naprej pa si želim, da bi bili domači še naprej okrog mene, pa obiske imam rada,« je povedala najstarejša občanka v Občini Preddvor, Frančiška Zorman.    

Večina prisotnih najstarejših občank živi doma pri svoji družini, nekaj pa jih je drugi dom našlo v Domu starejših občanov Preddvor, kjer lepo skrbijo zanje in se trudijo, da je domotožje čim manjše. Volje in energije jim ne manjka, za dolgo življenje pa priporočajo veliko dela in skromnost na krožniku.

Poleg starostnic pa so župana obiskale tudi članice Skupine za ročna dela Gelike, ki vsako leto napletejo copatke za preddvorske novorojenčke

Dodajmo še, da je povprečni Preddvorčan star 42,6 let,  krajan Možjance pa 47 let in da se je v zadnjih desetih letih število prebivalstva v Občini Preddvor povečalo za 13 %, iz 3.131 na 3.556, predvsem na račun priselitev v času pred gospodarsko krizo.

 

Oglejte si tudi