Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Kmetijska ministrica na ogledu gradnje gozdne ceste v Bašlju

V torek, 23. julija 2019,  je Občino Preddvor obiskala ministrica za kmetijstvo, dr. Aleksandra Pivec. Župan Rok Roblek jo je v svojo domačo vas Bašelj povabil na ogled izgradnje ene najzahtevnejših gozdnih cest na Gorenjskem, katero gradijo v agrarno skupnost povezani kmetje in lastniki gozdnih zemljišč, sofinancirana pa je iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). »Ta projekt ni zgleden le za občino Preddvor, ampak za širšo regijo in celo Slovenijo. Njegova posebnost je poleg same razsežnosti in zahtevnosti predvsem princip gradnje ter sodelovanje toliko lastnikov. Veseli nas, da lahko pokažemo dobro, uspešno zgodbo,« je dejal župan.

Na samem gradbišču, na pobočju pod Kališčem, so ministrico ter ostale predstavnike ministrstva in zavoda za gozdove pričakali lastniki in izvajalci del. »Izgradnja gozdne ceste Velika Ravan je v teku. S papirologijo smo začeli že leta 2015, lani smo kandidirali na razpisu na kmetijskem ministrstvu in avgusta smo dobili odločbo, s katero nam je bila subvencija odobrena. Z deli na terenu smo začeli junija letos. Cesta je dolga 1855 metrov, računamo, da bomo z njo prišli do polovice naših gozdnih poti. Doslej smo imeli gozdno vlako, z gozdno cesto pa bomo imeli večjo odprtost in manjše stroške ter tudi manjši vpliv na okolje. Ker ste nam na ministrstvu odobrili sofinanciranje, bo ta cesta narejena v dveh letih, sicer bi jo gradili 10 let, sama investicija namreč znaša 180 tisoč evrov, 90 tisoč, torej polovico jih bo prispevalo ministrstvo. V gradnjo ceste je vključenih 14 lastnikov, uporabnikov, torej lastnikov gozdov pa je še več. Zaledje tega je približno 50 hektarov gozdov, « je povedal vodja projekta, predsednik Agrarne skupnosti Bašelj Franci Lombar.

Revirni gozdar Tomaž Polajnar pa je pojasnil smotrnost tovrstnih projektov: »V tem širšem območju Preddvora je odprtost z gozdnimi cestami zelo slaba, imeli smo okoli 10 kilometrov gozdnih cest, sedaj se bo zgradilo okoli 10 kilometrov novih cest, med drugim tudi to, skoraj dvokilometrsko. Glede na zelo zahteven teren je bila v preteklosti odprtost tukaj zelo slaba, ker so stroški gradnje zelo visoki, pa tudi ročno spravilo lesa je bilo še razširjeno. Slednje se sedaj opušča zaradi zahtevnosti terena, pa tudi tisti mojstri, ki so to veščino obvladali, ne živijo več. Mlajši lastniki se odločajo za mehanizirano obliko spravila lesa. Moram poudariti, da so v tem projektu tudi manjši lastniki, ki s tem ne bodo ne vem koliko pridobili, podpirajo pa investicijo in gradnjo.«

Po ogledu in strokovnem pogovoru o koriščenju in vzdrževanju gozdnih cest – župan je ministrico opozoril na zahtevnost gradnje in vzdrževanja gozdnih cest v alpskem svetu ter s tem povezane stroške, kar bi pri dodeljevanju sredstev zanje ministrstvo lahko v večji meri upoštevalo - so domačini goste pogostili s pravo golcarsko malico, nato pa s terenskimi vozili odpeljali nazaj v dolino.

Pred zaključkom obiska v preddvorski občini je župan Roblek ministrici predstavil še problem širjenja kmetij z vidika umeščanja v prostor ter jo pozval k iskanju možnih rešitev. Specifičnost se kaže predvsem v delu Kokre, kjer so kmetije v obvodnem pasu in je zato širitev omejena. Prav tako specifične obravnave bi bile potrebne tamkajšnje samotne gorske kmetije, katerih nikakor ne moremo posplošeno obravnavati enako kot ravninske, kakor so sedaj obravnavane statistično.

Zaključek srečanja preddvorskega župana s kmetijsko ministrico je potekal v sodelovanju s sosednjo občino Šenčur in županom Cirilom Kozjekom. Občina Šenčur že gradi prvo fazo kolektivnega namakalnega sistema sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, menijo pa, da je še nekaj priložnosti na področju povezovanja obeh občin in skupnega ukrepanja v boju proti podnebnim spremembam.

P. L. Premru

Oglejte si tudi