Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
17°C
8°C
Oceni objavo

Alpetour odgovarja na pripombe mladih Preddvorčanov v zvezi z avtobusnimi prevozi

V sklopu pogovorov z občani o prihodnosti življenja in ustvarjanja v Preddvoru, je konec novembra potekalo tudi srečanje z mladimi. Razmišljanje dijakov in študentov je bilo zanimivo, podali pa so tudi nekaj pripomb, ki se nanašajo na avtobusne povezave. Objavljamo pripombe sodelujočih na delavnici in odgovore avtobusnega prevoznika, podjetja Alpetour.

 

Avtobusi imajo zamudo, predvsem zjutraj:

Po pregledu arhiva voženj avtobusov na ključnih jutranjih odhodih iz Preddvora do Kranja: 5:49, 6:12 in 6:30 ugotavljamo, da  zamud praktično ni, morebiti le izjemoma. Tudi prestopi za Ljubljano(6:10) in  Jesenice(6:40)  posledično niso  ogroženi.  Zgodba je povsem drugačna na relaciji od Kranja do Ljubljane, v tej smeri avtobusi v jutranjem času vozijo vsake 15 minut, žal zaradi gneče na cesti in enosmernega prometa preko mostu v Mednem na končni postaji zamujajo od 15 do 30 minut. Kot sem že omenil v enem izmed prejšnjih razgovorov smo z letošnjim šolskim letom, da bi se izognili prometnemu zamašku od Medna do Ljubljane, uvedli nekaj avtobusnih povezav po avtocesti.  Za občane Preddvora je na voljo povezava 5:49 iz Preddvora s prestopom na Visokem,  6:00 iz Visokega preko Cerkelj, prihod v Ljubljano do 7:05 uri. 

 

Avtobusi so ob 13,20, 14,25, prepolni – nabiti:

Ob 14,25 so trije avtobusi na enkrat, od katerega je eden skoraj prazen. Predlaga se, da se ti avtobusi prerazporedijo, tako da bo gostejša povezava.

Ugotovljena dnevna zasedenost odhodov posameznih avtobusov, kaže, da so potnik stali zgolj nekajkrat na mesec, odhod 13:20 le enkrat. Na ključnem terminu za povratek iz Kranja ob 14:25 v Preddvor vozijo trije avtobusi in bi morali zagotavljati kulturen prevoz 150-ih potnikov naenkrat brez stoječih potnikov. Z manjšo reorganizacijo oziroma korekcijo vožnje avtobusa z odhodom 14:30 bomo skušali pritegniti potnike na omenjeni polovično zasedeni avtobus, s 1.1.2016 namreč ne bo vozil preko Olševka, s tem se bo skrajšal čas vožnje in bo zato bolj sprejemljiv. Z enakomerno zasedenostjo vseh treh avtobusov bomo odpravili stoječe potnike oziroma prepolne avtobuse. 

 

Na vseh jutranjih linijah do 8h so prepolni in jih veliko stoji:

Na štirih ključnih jutranjih odhodih iz Preddvora proti Kranju: 5:49, 6:12, 6:30(dva avtobusa) in 7:16 ni zaznati prekomerne zasedenosti, mogoče le na odhodu 6:12, kjer potniki občasno stojijo, vendar je to bolj izjema, kot pravilo. Avtobus pa se prenapolni-stojišča od Visokega dalje.

 

Slabe povezave, dijaki in študentje, ki pridejo iz Jesenic in Ljubljane velikokrat zamudijo za slabih 5 min

»Na relaciji Ljubljane - Kranj so povezave po večini vsakih 15 minut. Zaradi popoldanske konice nastajajo stalne zamude - do 15 minut, zato dijakom in študentom svetujemo, da se poslužujejo avtobusov, ki imajo odhode iz Ljubljane ob uri, 15 minut čez uro, najbolj primerni pa so odhodi ob pol(xx:30), le ob koriščenju omenjenih avtobusov bo zagotovljena avtobusna povezava iz Kranja proti Preddvoru. V bližnji prihodnosti bo na voljo tudi odhod ob 15:30 iz Ljubljane. Izkušnje kažejo, da s koriščenjem avtobusov z odhodom 15 minut do polne ure iz Ljubljane tvegamo prestop v Kranju na »Preddvorca«, zato omenjeno kombinacijo za povratek domov odsvetujemo.«

 

Premalo avtobusov med počitnicami:

Ja, drži. Po 15:25 uri sta iz Kranja v dneh šolskih počitnic v popoldanskem času samo dve povezavi in sicer ob 19:40 in 22:15. Pred nekaj leti je to zadostovalo. Študenti se z avtobusi skorajda niso vozili, dijaki pa tem času niso koristili avtobusnih prevozov. S povečanjem subvencije je močno naraslo število študentov, ki pa v tem času nimajo počitnic. Vse bolj se kaže potreba po uvedbi dodatnih povezav, še zlasti v »krompirjevih« in zimskih šolskih počitnicah. Zadevo bomo temeljito proučili, resno pa razmišljamo, da bomo v naslednjem šolskem uvedli manjkajoče avtobusne prevoze v času jesenskih in zimskih šolskih počitnic, kar pomeni enak prevozni standard v popoldanskem času, kot v dneh šolskega pouka. 

 

Ne ujemajo se časi odhodov, ki so objavljeni na internetu in na avtobusnih postajah:

Vozne rede smo nazadnje menjali koncem meseca avgusta letos, tako da so ažurni. Predvidevamo pa, da je lahko prišlo do napake na postajališču Preddvor, saj imamo v sistemu samo eno postajališče, dejansko pa gre za dve postajališči (pred trgovino in na križišču za šolo pri Križnarju). V preteklosti smo namreč ročno ločevali kateri odhod avtobusa kje ustavi. Na postajališču pred trgovino ustavljajo avtobusi, ki vozijo na liniji Bašelj-Preddvor-Kranj in obratno, na postajališču na križišču ustavljajo avtobusi na linijah Jezersko-Preddvor-Kranj in obratno. Sedaj smo v sistemu ločili postajališče Preddvor na dve postajališči, in sicer na postajališče Preddvor trgovina in Preddvor Križnar. S tem ne bo več prihajalo do napak pri izpisih voznih redov, zaradi ročnih popravkov. Še bolj pomembno pa je to, da bodo potniki točno informirani na katerem postajališču morajo čakati na avtobus.

 

Oglejte si tudi