Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Nakvačkala je preddvorski grb in s tem prispevala k novemu Guinnessovemu rekordu

212 občin, 212 grbov, 211 kvačkaric in 1 kvačkar in nov guinnessov rekord

Letos je v Sloveniji potekal zanimiv projekt »Slovenija kvačka«. Gre za zamisel Jadranke Smiljić, Guinesove rekorderke v kvačkanju, ki je v dveh mesecih z 211 kvačkaricami in enim kvačkarjem poskrbela, da smo v Sloveniji dobili 212 kvačkanih občinskih grbov, med katerimi je po zaslugi Jane Smolej iz Bašlja tudi preddvorski.

»Za vsako občino se je javila kvačkarica, ni nujno, da iz občine, za katero je izdelovala grb. Ker pa sem želela, da je občina zastopana z grbom izpod domačih rok, sem se za svojo javila jaz,« je povedala Jana Smolej iz Bašlja, po poklicu frizerka, zadnjih nekaj let pa tudi predana predsednica Turističnega društva Bašelj.

»Grb je velik 131x160 cm, s ponosom sem ga kvačkala in vesela sem da sem del te fantastične ekipe. Vse skupaj je trajalo približno 100 ur, tako kot je bilo predvideno, največ časa pa je vzelo šivanje in zaključek.«

Smolejeva se je kvačkanja učila v šoli, po 30 letih pa je ponovno začela. »Sedaj se vse učim s pomočjo spletnih posnetkov, saj se branja načrtov prej nikoli nisem naučila. Grb pa je bil narejen iz načrta, vendar tako dobro razloženega, da mi ni predstavljal ovir,« je razložila vztrajna in odločna kvačkarica iz Bašlja.

Za dosego cilja, torej izdelave enega grba, je bilo predvidoma potrebnih 100 ur kvačkanja in zaključnega šivanja ter vsaj 2,5 kilograma slovenske volne, ki jo izdelujejo v tovarni v Majšperku. Uspešno udejanjen projekt bo skupini marljivih žensk in enega moškega in tudi Sloveniji prinesel nov Guinnessov rekord z naslovom - Svetovno največja kolekcija kvačkanih grbov. Ob začetku so sicer upali, da po to dovolj, vendar so se pogoji pri Guinnessu spremenili in je vsaka kvačkarica morala dodati še 5 izdelkov, da bo zadoščeno pogojem za Guinnesov rekord.

P.L.P.

Foto: Občina Preddvor

Oglejte si tudi