Zelo pomembno pri načrtovanju je priprava dovoda zunanjega hladnega zraka, saj le na ta način dosežemo, da je uporaba varna in zdravju neškodljiva. Vsak ogenj potrebuje zrak za gorenje in pri današnjih gradnjah, ko je vse zatesnjeno je pomembno, da se zagotovi zunanji zrak neposredno v kurišče peči oz. kamina.
V kolikor obstaja možnost, da bo peč vsakodnevno zakurjena priporočamo klasično lončeno peč, pri kateri gre za sevanje toplote preko pečnic oz. ometa. Pri taki peči čakamo na toploto nekaj ur, vendar tudi dolgo zadrži toploto, kar pomeni, da v kolikor peč vsak dan zakurimo le nadomeščamo izgubljeno energijo.
V današnjih hitrih in stresnih časih, ko ni možnosti, da bi bila peč vsakodnevno zakurjena je rešitev toplozračna lončena peč, katera omogoča hitro ogrevanje prostora, poleg tega pa omogoča, da se naknadno ogreje tudi sedišče oz. naslonjalo peči.
Kadar pa ni na voljo veliko prostora je odlična izbira toplozračni kamin, kateri omogoča segrevanje prostora že 10min po pričetku kurjenja in obenem zaradi izdelave šamotne akumulacije tudi oddaja toploto še po zaključku kurjenja. Izbira je zelo velika saj je na voljo veliko modelov kaminskih vložkov: ravna zasteklitev, zaokrožena, kotna, tristranska… ter odpiranje vrat navzven ali dvižna vrata.
Pred nakupom peči oz. kamina priporočamo posvetovanje s strokovnjakom. Pomembne dejavnik pri odločanju naj bo kakovost, za postavitev pa naj poskrbi strokovnjak – pečar, s čimer bo zagotovljen tudi servis.