Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

70 let delovanja Društva upokojencev Preddvor

V četrtek, 9. marca 2023, je bil občni zbor DU Preddvor. Bilo je zelo slovesno, saj letos mineva 70 let od ustanovitve društva. V kulturnem programu so nastopile Josipinke in najmlajši folkloristi. Po pregledih vseh poročil in njihovi potrditvi so sledili pozdravi gostov ter slovesna podelitev priznanj in plaket prizadevnim posameznikom, ki že več let aktivno sooblikujejo delovanje društva in pomagajo pri organizaciji različnih dogodkov.  

Priznanji DU Preddvor sta dobila Mojca Hribernik in Milan Tičar. Priznanja PZDU Gorenjske Marjana Podpeskar, Tine Rozman in Janez Velikanje. Malo plaketo ZDU Slovenije pa Fani Koder, Cirila Kelvišar, Zofija Košir in  Marija Velikanje.  Veliko plaketo ZDU Slovenije sta prejeli Jožica Pestotnik in Štefka Mekuč. Sledili sta priznanji dvema članicama nad 100 let, ki sta bili prav tako aktivni članici, in sicer Rozaliji Gazvoda in Pavli Tičar. Zadnji dve priznanji, in sicer Priznanje PZDU Gorenjske in Veliko plaketo ZDU Slovenije ob  70-letnici delovanja je prejelo DU Preddvor, prevzela pa ju je predsednica Marija Velikanje.

V nadaljevanju je predstavljena krtka zgodovina  delovanja društva. V okviru DU Kranj je bila 25. marca 1953 ustanovljena podružnica v Preddvoru. Ustanovitelj in kasneje 17 let njen prvi predsednik in več let tudi tajnik  je bil Franjo Pernuš. Ob ustanovitvi  je bilo  vključenih 71 upokojencev, iz leta v leto se je število zviševalo,  tako, da smo sedaj pri številki  450 članov. DU Preddvor je bilo nato kot samostojna organizacija ustanovljeno 14. 12. 1975 na občnem zboru društva in še isti dan so vložili zahtevek za vpis v register društev in začeli pobirali članarino in prispevek za vzajemno samopomoč.

Prvi lastni prostor je društvo dobilo leta 1974 v prostorih sedanje občine, tedaj Krajevne skupnosti Preddvor,  in  leta 2000 sedanji prostor v Kulturnem domu Preddvor.  Ob 10. obletnici delovanja  (torej leta 1963) so razvili svoj prapor s pomočjo Lesno industrijskega  podjetja LIP Preddvor.

V prvem desetletju so predvsem pomagali upokojencem pri urejanju delovne dobe, kvalifikacij, invalidnosti, pri pridobivanju družinskih pokojnin, prispevali so sredstva različnim organizacijam in inštitucijam, npr. za  izgradnjo  OŠ Preddvor, za nakup mrliškega vozička, televizije za Mladinsko organizacijo, orodja Gasilskemu društvu in Strelski družini Preddvor, Zvezi borcev in drugim.

Na prvi izlet so se odpeljali šele leta 1972 na Štajersko v Maribor in si vmes ogledali še Rogaško Slatino  in Ptujsko goro. Izleti, srečanja in pikniki so bili nato stalnica vse do covida, lani so dejavnosti spet  oživele.

Leta 1973 so predlagali 5 bolnih članov za oddih v Piranu, posameznik je prispeval le 10% vrednosti, začeli so s prodajo tekstilnih »koncev blaga«, organizirali nakup premoga iz premogovnika Trbovlje in sodelovali pri očiščevalnih akcijah.

Dejavnosti v društvu so se začele širiti po letu 1990, ko so poleg že omenjenih aktivnosti, organizirali še več  izletov in  se udeleževali srečanj upokojencev Slovenije.

Leta 1991 je pričel delovati ženski pevski zbor, ki so ga ob 10-letnici poimenovali Ženski pevski zbor Josipine Turnograjske DU Preddvor in še vedno aktivno deluje ter nastopa na občinskih, območnih, pokrajinskih in državnih prireditvah.

 V letu 1994 so pričeli z ročnimi deli in še sedaj delujejo kot Skupina za ročna dela Gelike pri DU Preddvor.

Porast sodobnih bolezni in predvsem skrb za njihovo preprečevanje, so v letu 1994, torej dobrih 20 let nazaj,  pričeli z merjenem krvnega pritiska, leta 1997 dodali merjenje sladkorja in spomladi 2003 še merjenje holesterola.

Leta 1996 sta bili ustanovljeni še vedno delujoči pohodniška in kolesarska sekcija.

Od  1998 do 2005 je delovala hortikulturna skupina,  in upokojenci so ponosni, ker so bili tudi pobudniki in so v letih 1999 do 2001 zelo uspešno organizirali in vodili očiščevalne akcije na celotnem območju občine Preddvor.

DU Preddvor je v Preddvoru leta 2003 nudilo ustanovni sedež Zvezi društev upokojencev za Gorenjsko.

Društvo zelo dobro sodeluje z Občino Preddvor, z Domom starejših občanov Potoče, z OŠ Matija Valjavec  Preddvor, z Zavodom za turizem Preddvor, z Društvom zdravje, z vsemi društvi v občini Preddvor, z Zvezo društev upokojencev Slovenije, s  Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Gorenjske, z vsemi sosednjimi upokojenskimi društvi, z Društvom upokojencev Železna Kapla v Avstriji, z Delavsko univerzo Kranj oz. v njenem okviru Medgeneracijskim centrom Kranj. V okviru slednjega številni preddvorski upokojenci vodimo tudi različne delavnice.

Na koncu še nekaj imen oseb, ki so vsekakor zaslužne kot predsedniki za DU Preddvor.

Prvi predsednik, in z najdaljšim stažem je bil Franjo Pernuš, in sicer 17 let, nato Vinko Kalan  7 let, Anton  Aleš 9 let, Nace Tičar 3 leta, Vinko Zupan 7,5 let, Marjan Zadražnik pol leta, naslednja še vedno aktivna in tu prisotna  z drugim najdaljšim predsedniškim stažem Anica Celar Gorza 16 let, Tatjana Kavčič  4 leta in sedanja predsednica Marija Velikanje od leta 2017 dalje.

Za vsemi predsedniki in predsednicami so stale in stojijo dobre tajnice, pokojni Rozika Škrvada 12 let in Tončka Šenk  8 let,  ter še vedno aktivne Julka  Šavs 20 let, Miroslava Orešnik pol leta, Majda Hudobivnik 5,5 let, Tatjana Kavčič 4 leta, vodila pa je tudi računovodske posle, in sedanja Mojca Hribernik od leta 2019 dalje. Blagajničarke, ki skrbijo za finančno delovanje društva pa so bile Tončka Šenk, Francka Tičar 12 let in od leta 2002 dalje še vedno Mimi Jelovčan.

Z upokojenci pa imajo največ neposrednih stikov in  so nepogrešljivi poverjeniki in poverjenice po vaseh.

Posebna zahvala pa gre vsem nekdanjim in sedanjim vodjem sekcij, pevovodkinji Josipink,  našima najstarejšima članicama stoletnicama, in seveda vsem članom DU Preddvor, kajti brez njih društvo sploh ne bi obstajalo.

Iskrene, res iskrene čestitke prav vsem!

 

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Fotografije: Janez Velikamke

Oglejte si tudi