Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
3°C

Pogovorni večeri: O demenci z dr. Nino Zupančič Križnar in Irmo Čebašek


Na pogovorni večer o demenci vas vabimo v petek, 27. januarja ob 19.00 v grad Dvor.

Demenca je tiha epidemija današnjega časa, je o bolezni rekel znani slovenski nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek.

S to boleznijo pri nas živi po neuradnih podatkih okoli 35.000 ljudi, če štejemo le diagnosticirane primere, med njimi so večinoma starejši. Resnično število je po mnenju stroke najverjetneje veliko večje, saj so številni brez diagnoze.

Demenca je velik medicinski in še večji psihosocialni problem, saj bo v prihodnje zelo verjetno zajela vsakega drugega prebivalca - ali boš zbolel sam ali eden tvojih najbližjih.

Da bi bolezen kar najbolje obvladovali, jo je potrebno čim bolj zgodaj odkriti in jo zgodaj pričeti zdraviti. Za prepoznavanje prvih znakov in preprečevanje stigmatizacije bolezni, je pomembna čim večja ozaveščenost prebivalstva, saj je demenca večji socialni kot zdravstveni problem. Demenca bolj kot obolelega boli ožje družinske člane.

Kateri so prvi znaki bolezni, kako jih zdraviti, je demenca ozdravljiva, kako naj z bolnikom ravnajo svojci - to so vprašanja, na katera nam bosta skušali odgovoriti gostji pogovornega večera,

Nina Zupančič Križnar, dr. medicine in specialistka nevrologije in Irma Čebašek, delovna terapevtka v Domu starejših občanov v Potočah.

Vaši prostovoljni prispevki bodo namenjeni skromnemu obdarovanju naših gostov in postrežbi, s katero skušata vsak dogodek polepšati naša gostitelja, grofica in grof.

Veseli bomo vašega obiska.

Ivka Sodnik

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi