Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
-8°C
JUTRI
8°C
-8°C

Pogovorni večer z Berto Golob


Na pogovor k Ivki Sodnik tokrat prihaja znana slovenska pisateljica in pedagoginja Berta Golob. Prva zaposlitev diplomantke slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani je bila na preddvorski osnovni šoli, v tem obdobju je nastala njena prva knjiga, zbirka pretresljivih drobnih zgodbic o otrocih, njenih učencih iz preddvorskega vzgojnega zavoda (Sovražim vas, 1976). Po tem prvem izletu v pisateljske vode je pisateljevanje postalo stalnica, ob redni zaposlitvi ter kasneje po upokojitvi ves čas piše in izdaja. Berta Golob je v aktivnem obdobju zamenjala kar nekaj zaposlitev oz. poklicev: po letih poučevanja je štiri leta kot knjižničarka vodila pionirski oddelek knjižnice v Kranju, zatem lektorirala na radiu Ljubljana, v letih pred upokojitvijo pa opravljala delo pedagoške svetovalke v kranjski enoti Zavoda RS za šolstvo. Ves čas živi (in piše) v rojstni hiši v Struževem pri Kranju.

Z Ivko bosta klepetali o decembrskih praznikih, o življenju iz dneva v dan, vendar ne v tri dni. Tudi o spominih na učiteljevanje v Preddvoru in o »domskih« otrocih, ki so živeli v vzgojnem zavodu, bo tekla beseda. Ti otroci so se še posebej dotaknili njenega srca.

Grad Dvor, ki gosti Ivkine pogovorne večere, je bil nekoč drugi dom teh »ptičkov brez gnezda«. Po dveh desetletjih propadanja sta ga Grof in Grofica (Tanja Šubelj in Cveto Sušnik) s pomočjo prostovoljcev, Občine Preddvor in Zavoda za turizem Preddvor obudila v življenje. Mogoče pa bo ta prvi decembrski pogovorni večer dal povod, da ga ponovno obiščejo?

Gospa Berta Golob je kljub visoki starosti ohranila svojo nekdanjo hudomušnost in iskrivost, zato se prav vsem zagotovo obeta prijazen in zabaven večer.

Prisrčno vabljeni v petek, 2.12.2022 ob 19.00 uri v Grad Dvor!Všečkaj objavo

Oglejte si tudi