Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
3°C
-2°C
JUTRI
3°C
-7°C

Planinski izlet na Greben Brezniških peči

1736
Organizator: PLANINSKO DRUŠTVO PREDDVOR
Deli

Greben Brezniških peči, 23. september 2017

Tip dogodka: planinski izlet 
Kdaj: 23.09.2017 ob 7.00 uri
Zbirno mesto: PREDDVOR, center
Vodnik/kontakt: Polona PEGAN
Pot: Označena/neoznačena pot 
Težavnostna stopnja poti: zahtevna
Primernost: ustrezna psihofizična kondicija
Oprema: Topla oblačila (rokavice, kapa), pohodna obutev, pohodne palice, prva pomoč, dovolj tekočine, hrana iz nahrbtnika (ob poti ni koče), v primeru snega tudi dereze in cepin
Okvirni časi hoje (ur): 5-6 ur.
Prijave: Informativne prijave na tel. 031 886-517, e-mail: preddvorski.planinci@gmail.com

Opis poti
Greben se nahaja nad Žirovnico, nanj se bomo povzpeli iz Završnice. Neoznačena, a dobro uhojena pot nas bo vodila do najvišjega vrh v grebenu, Smokuškega vrha (1122 m). Nazaj do izhodišča bomo sestopili mimo Titove vasi, nekdanjega partizanskega tabora, katerega posebnost je, da ga Nemci zaradi skrite lege zelo dolgo niso odkrili. Pot po grebenu je delno zahtevna, a je na ključnih mestih zavarovana z jeklenicami. 
Pot nas bo vodila predvsem navzgor, vmes pa se bomo nekajkrat tudi spustili, a ne za veliko. Na desni rob grebena nas bodo občasno vabila lepa razgledišča, kjer so postavljene tudi lične klopce. Na levi strani enega od razgledišč bomo lahko opazovali zanimive pečine (Peči), po katerih je greben dobil ime. Po vzponu na Gosjak in Golovec, kjer nas spet čaka delno poplezavanje, nas čaka še zadnji vzpon, in sicer na Smokuški vrh, ki je z 1122 metri tudi najvišji vrh grebena. Tura je zanimiva in razgledna, a zahtevna, saj so posamezni deli poti zelo strmi, nekaj malega je tudi poplezavanja, tako da je pot primerna za planince z ustrezno psiho-fizično kondicijo.
Na izhodišče se bomo vračali skozi Titovo vas, nekdanji partizanski tabor, katerega posebnost je, da ga Nemci zaradi skrite lege niso odkrili kar dva meseca. Položna makadamska cesta nas bo mimo bara Zavrh (možnost okrepčila) in jezera pripeljala nazaj do parkirišča v Završnici.


​Vabljeni!

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!