Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

15.2. MEDNARODNI DAN BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju. 

Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja.

Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom.  Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico.

15. februarja si PRIPNITE ZLATO PENTLJO in tako izkažite podporo:

-          otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,

-          vsem, ki so premagali otroškega raka,

-          družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,

-          zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.

Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, za ta dan organizira vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih.

K sodelovanju so povabili vse slovenske občine in ostale lastnike, da 15. 2. objekte po celi Sloveniji osvetlijo z zlato oz. rumeno barvo in tako izkažejo podporo Junakom in Junakinjam - kot poimenujejo otroke z rakom.

Sprožili so tudi akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih. S tem želijo povečati zavedanje, da bolezen rak ni samo bolezen odraslih.

Za rakom letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo. Zato je problematika o sprejemanju med vrstniki letos še posebej izpostavljena.

Lahko tudi rešite kratko anketo o otroškem raku na povezavi:

https://forms.gle/iWGkr8nE4xXKvPnW9

15. 2. bo Slovenija zasijala v zlati barvi! Prav vsi pa si lahko pripnemo zlato pentljo in s tem pripomoremo k ozaveščenosti. Pomagajmo Junakom, da bodo njihovi dnevi vsaj nekoliko lažji in lepši!

Oglejte si tudi