Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Šolska prehrana

Šolsko leto se počasi približuje h koncu, zato smo se odločili, da vas seznanimo z nekaterimi novostmi glede šolske prehrane v novem šolskem letu 2014/15. S 01.09.2014 se začneta uporabljati spremenjena člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (25. in 26.).

Pomembna novost je ta, da se bo povprečni mesečni dohodek na osebo ugotavljal iz veljavne odločbe o otroškem dodatku oz. o državni štipendiji. To pomeni, da v primeru, če boste razpolagali z veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji ne bo potrebno vlagati posebne vloge še za subvencijo malice oz. kosila kot je to veljalo do sedaj. V primeru pa, da veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji ne boste imeli,  pa bo potrebno vložiti vlogo za  subvencijo malice in kosila.

 

V skladu s 25. členom ZUPJS – C, pripada subvencija malice tistim učencem, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji. Subvencija pripada v višini cene malice.

Subvencija malice pripada tistim dijakom, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, znaša:

-        do 42 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji, pripada subvencija malice v višini cene malice;

-        nad 42 do 53 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji, pripada subvencija malice v višini 70 % cene malice;

-        nad 53 do 64 % neto povprečne plače v Republiki Sloveniji, pripada subvencija malice v višini 40 % cene malice.

 

Subvencija kosila pripada učencem, ki se redno šolajo, so prijavljeni na kosilo in pri

katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem

dodatku, ne presega 18% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji.

 

Učencem pripada subvencija za kosilo v višini cene kosila.

 

Izvajalec (šola) bo  na osnovi podatkov o povprečnem mesečnem dohodku na osebo, ugotovljenem v odločbi otroškem dodatku ali državni štipendiji, upošteval višino subvencije pri plačilu malice oz. kosila.

Učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino pripada pravica do brezplačne malice oz. kosila že na podlagi odločbe o namestitvi otroka v rejniško družino.

Tisti učenci in dijaki, ki so prosilci za azil ter učenci in dijaki nameščeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov  s posebnimi potrebami oziroma v domove za učence in obiskujejo šolo izven zavoda imajo prav tako pravico do brezplačne malice.

 

Pripravila: Alja Vipotnik, CSD Žalec

 

Oglejte si tudi