Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Slovesna podelitev priznanj PRSPO 2013

SPOROČILO ZA JAVNOST
 V Kongresnem centru Brdu je, 12. marca 2014 potekala slovesna podelitev priznanj RS za poslovno odličnost (PRSPO) za leto 2013.

 

 Priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost (v nadaljevanju PRSPO) predstavlja najvišje državno nagrado za dosežke na področju kakovosti poslovanja, kot rezultata razvoja znanja in inovativnosti. Podeljuje se na podlagi merila in metodologije, ki je vzpostavljena po vzoru evropske nagrade za odličnost iz Bruslja, enako kot v ostalih državah evropske unije.

 

Vladni program priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost se skladno z zakonom izvaja od leta 1998 in spodbuja podjetja k doseganju globalne konkurenčnosti, javnim inštitucijam pa nudi orodje za izboljšanje učinkovitosti poslovanja.

 

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Državnega zbora g. Janko Veber, ki je v svojem govoru med drugim poudaril, da je evropski model odličnosti EFQM eden od odgovorov na svetovno gospodarsko krizo, saj je prepoznal ključne dejavnike, ki so pripeljali do dane situacije ter dal zato velik poudarek na voditeljstvu, inovativnosti, ustvarjalnosti in integriteti.

Odlične organizacije imajo tako voditelje, ki oblikujejo in udejanjajo prihodnost z vizijo, vrednotami, etiko  ter z lastnim zgledom krepijo kulturo odličnosti v organizaciji skupaj z vsemi zaposlenimi.

 

Evropski model poslovne odličnosti je vse kaj več, kot le orodje, za dvig konkurenčnosti, prepoznavnosti in izboljševanja rezultatov delovanja. Ta model predstavlja način življenja, ki celotno delovanje organizacij gradi na doseganju in trajnem ohranjanju izjemnih rezultatov na vseh ravneh delovanja.

 

Predsednik je med drugim tudi povedal, da se stanje na področju prepoznavanja pomena poslovne odličnosti in meril evropskega modela odličnosti tudi v Sloveniji, prav v zadnjem obdobju, s pomočjo različnih deležnikov spreminja ter dosega velik preobrat, kar se kaže v zelo velikem zanimanju po vpeljavi modela odlično  EFQM v različna poslovna okolja, zelo uglednih in velik organizacij kot tudi izobraževalnih inštitucij.

 

Pomemben člen in vlogo v postopku ocenjevanja organizacij predstavljajo strokovno usposobljeni ocenjevalci, ki tovrstnemu procesu vsako leto posvetijo veliko svojega časa in znanja. Zato se jim je Odbor PRSPO ob začetku slovesnosti zahvalil ter jim minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, član Odbora PRSPO tudi podelil pohvale za jubilejno 5, 10 in 15-kratno strokovno delo na področju ocenjevanja prijaviteljev v postopkih PRSPO. Pohvale so prejeli za:

-       5-kratno ocenjevanje: Alenka Burnik, Matej Jevšček, mag. Darinka Lečnik Urbancl, mag. Rafko Medved,

-       10-kratno ocenjevanje: mag. Alojz Bitenc, Marko Coklin,

-       15-kratno ocenjevanje: mag. Karmen Gorišek in mag. Anton Petrič.

 

 

Letos so že drugič bili podeljeni tudi mednarodno veljavni certifikati, ki jih na podlagi podpisane Distribucijske pogodbe izdaja EFQM za doseženo raven točk v okviru ocenjevanja PRSPO.

Mednarodno veljavne certifikate EFQM  Priznani v odličnosti - Recognised for Excellence je podelila podpredsednica Odbora PRSPO, ga. Mateja Sotler Štor naslednjim organizacijam, ki so v postopku ocenjevanja PRSPO 2013 od 1000 možnih točk dosegle:

Nad 400 točk:

V kategoriji zasebnega sektorja z 250 in manj zaposlenimi imamo dve organizaciji:

-       Europlakat d.o.o., Ljubljana  in Mariborski vodovod, javno podjetje d.d.

V kategoriji javnega sektorja z 250 in manj zaposlenimi imamo organizacijo:

-       Pogrebno podjetje Maribor d.d.

V kategoriji javnega sektorja z več kot 250 zaposlenimi imamo organizacijo:

-       Univerzitetni klinični center Ljubljana

Nad 500 točk:

-       Odelo Slovenija d.o.o., Prebold, ki sodi v kategorijo zasebnega sektorja z več kot 250 zaposlenimi

 

V letu 2013 je v procesu ocenjevanja sodelovalo 5 organizacij, ki jih ocenjevalo 36 ocenjevalcev. Ocenjevanje uspešnosti poslovanja podjetij in inštitucij je potekalo po vseh devetih merilih evropskega modela odličnosti EFQM. To pomeni, da se je vrednotila uspešnost delovanja voditeljstva, udejanjanja strategije, managementa zaposlenih, partnerstev in procesov ter doseženih rezultatov pri odjemalcih, zaposlenih, družbi in financah.

Odbor PRSPO je na svoji seji v januarju  2014, na predlog razsodniške skupine izmed ocenjenih organizacij potrdil naslednje finaliste, ki so se uvrstili v ožji izbor. Letošnjim finalistom je diplome podelil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Metod Dragonja, ki je pred tem tudi vse udeležence in gospodarstvenike nagovoril z nekaj vzpodbudnimi besedami o prvih začetkih poslovne odličnosti v Sloveniji leta 1996 in nato leta 1998 s prvo podelitvijo priznanja PRSPO ter pomenih poslovne odličnosti za organizacije javnega in zasebnega prava.

 

Letošnji finalisti so:

 

MARIBORSKI VODOVOD D. D., katerega osnovna dejavnost in temeljno poslanstvo je že 113 let redna in varna oskrba s pitno vodo, ki ji uporabniki zaupajo. So največji vodovodni sistem v Sloveniji in s pitno vodo oskrbujejo 17 občin. Ob tem je podjetje odprto tudi za dobrodelnost, izobraževanja ter naklonjeno športnim, kulturnim in drugim dejavnostim. So trikratni dobitniki nagrade HORUS za družbeno odgovornost, prejemniki certifikata Družini prijazno podjetje, v lanskem letu pa tudi mednarodnega cerifikata EFQM in diplome za poslovno odličnost. Podjetje se veliko posveča tudi družbeno odgovornemu investiranju ter promoviranju varovanja okolja in čiste pitne vode kot dobrine, ki ni samoumevna in jo je treba ceniti in varovati.

Diplomo je prevzel direktor, gospod Danilo Burnač.

 

ODELO SLOVENIJA D.O.O. iz Prebolda je del skupine odelo, ki je od leta 2011 v lasti Bayraktarlar Holding A. S. iz Istanbula. odelo je vodilni proizvajalec visokokakovostnih zadnjih luči, tretjih zavornih luči in smernikov za avtomobile premium razreda najprestižnejših blagovnih znamk kot so Mercedes-Benz, Audi, BMW, Porsche, Volkswagen in druge. Že vse od nastanka podjetja v letu 2005 je bila 'lean kultura' glavno vodilo razvoja, kar je podjetju v letu 2013 utrlo pot k prejemu prestižne mednarodne nagrade »Automotive Lean Production Award«. Več kot 900 zaposlenih je pravi kapital podjetja, saj z motivacijo, timskim delom in odprtostjo za novosti zagotavljajo pot k cilju: do leta 2015 se vzpeti med najboljša proizvodna podjetja na svetu in doseči raven World Class Manufacturing.

Diplomo je prevzel direktor, gospod Davorin Dobočnik

 

POGREBNO PODJETJE MARIBOR D. D. katerega skrb za ohranjanje kulturne dediščine ter uporaba okolju prijaznih tehnologij so temelji, na katerih podjetje gradi podobo pokopališča kot mesta spomina. Prvi v Evropi so šolarje izobraževali v odkrivanju kulturne dediščine pokopališč z mobilno aplikacijo Artour. V prisotnosti visokega diplomatskega zbora so zaključili obsežen mednarodni projekt vojnih grobišč, v dostojanstven poklon vsem žrtvam vojn, brez delitev in brez vrednostnih sodb. Leta 2011 so prevzeli predsedovanje mednarodnemu Združenju evropsko pomembnih pokopališč (ASCE). Za idejo turističnih poti po pokopališčih Evrope so v imenu ASCE prejeli nagrado Svetovne turistične organizacije Združenih narodov za inovativni pristop v turizmu.

Diplomo je prevzela direktorica, mag. Lidija Pliberšek.

 

UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA je največja in najpomembnejša zdravstvena ustanova v Sloveniji in v širši regiji. Po kazalnikih uspešnosti, učinkovitosti in strokovnosti sodi med odlične evropske univerzitetne klinične centre. Na leto v UKC Ljubljana v bolnišnični dejavnosti zdravijo več kot 100.000 pacientov, izvedejo več kot  750.000 ambulantah pregledov in več kot 300.000 diagnostičnih storitev. Poleg zdravljenja najtežjih pacientov iz vse Slovenije in tudi tujine zagotavljajo razvoj medicine, zdravstvene in babiške nege, medicinske rehabilitacije, visoko specializirane laboratorijske dejavnosti in ostalih ved s področja zdravstvene dejavnosti v slovenskem prostoru. V sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami izobražuje kadre vseh zdravstvenih poklicev. Izvaja številne raziskovalne (tudi mednarodne) projekte.

Diplomo je prevzel vršilec dolžnosti generalnega direktorja, mag. Simon Vrhunec.

 

EUROPLAKAT D.O.O. Ljubljana je vodilni slovenski ponudnik na področju zunanjega oglaševanja in drugi največji medij v Sloveniji po ustvarjenih oglaševalskih prihodkih. Je član največjega ponudnika zunanjega oglaševanja na svetu, skupine JCDecaux. Prve panoje večjih dimenzij je Europlakat postavil leta 1992. Podjetje se je specializiralo za kampanjsko oglaševanje v mestih po vsej Sloveniji. Uvajali so nove sodobne oglaševalske nosilce in v okviru javno-zasebnih partnerstev prevzeli skrb za avtobusne nadstrešnice v mestnih občinah. V Ljubljani jih občani in obiskovalci poznajo tudi po uspešnem sistemu izposoje koles Bicikelj. Podjetje  ima 63 redno zaposlenih in stalnih sodelavcev, skupaj s povezanimi podjetji pa zaposluje sto ljudi.

Diplomo je prevzel direktor, gospod Marko Kolbl.

 

Dodatno je Odbor za priznanja prepoznal poseben dosežek med finalisti na področju voditeljstva, strategije in virov. Diplomo za poseben dosežek je prejelo podjetje

 -  Europlakat d.o.o., Ljubljana 

 

Izmed navedenimi finalisti je Odbor PRSPO letos ponovno prepoznal najboljšo organizacijo, ki ustreza visokim kriterijem, prejemnik najvišjega priznanja Republike Slovenije za poslovno odličnost za leto 2013 je postalo podjetje odelo Slovenija d.o.o. iz Prebolda.

 

Obrazložitev nagrade:

Podjetje odelo Slovenija d.o.o. dosega visok ugled pri ključnih odjemalcih - najuglednejših proizvajalcih avtomobilov premijskega razreda (Mercedes, Audi, Porsche, itd.). Vodstvo in zaposleni razumejo pomen predvidevanja  potreb odjemalcev ter ustvarjanja dodane vrednosti zanje, kar je jasno vidno skozi zastavljene cilje, vsakodnevno prakso ter komunikacijo med zaposlenimi in kupci.

Preko udejanjanja strategije »World Class Manufactoring« sledijo  jasno zastavljenim ciljem ter dajejo zagotovilo, da bodo tudi v bodoče nudili proizvode in storitve z najvišjo dodano vrednostjo.

Varno in zdravo delovno okolje podjetje zagotavlja z doslednim izpolnjevanjem  zahtev in ustvarjanjem pozitivnega delovnega okolja s poudarkom na timskem delu, kjer zaposleni delujejo sproščeno, odprto in zaupajo skupnim vrednotam.

Je izredno rastoče podjetje, ki mu je uspelo učinkovito odreagirati na priložnosti, ki so se pokazale v zelo dinamičnem okolju avtomobilske panoge in v kratkem obdobju vpeljati nove tehnologije, prilagoditi infrastrukturo, procese in vire, ter izredno povečati obseg proizvodnje, število zaposlenih in dobiček.

Sistem projektnega vodenja in obvladovanja sprememb na vseh organizacijskih ravneh je zelo učinkovit. Vodje in drugi zaposleni so dobro obveščeni, komuniciranje med zaposlenimi in najvišjim vodstvom je redno in sproščeno.

Podjetje odelo Slovenija, d.o.o. dosega odlične rezultate poslovanja, kar izkazujejo triletni trendi in predstavlja pomemben člen v avtomobilski panogi. Poslovno odličnost krepi z odličnim sodelovanjem s kupci, ki je zagotovilo za nadaljnje učinkovito prepoznavanje priložnosti v okolju, agilno odzivanje ter nadaljnji trajnostni razvoj.

 

 

Predsednik Državnega zbora g. Janko Veber je najvišje priznanje RS za poslovno odličnost podelil generalnemu izvršnemu direktorju skupine odelo, gospodu Klausu Holeczek-u (CEO odelo Group).

 

Gospod Klaus Holeczek se je ob prevzemu laskavega naziva in prestižne nagrade Republike Slovenije za poslovno odličnost (PRSPO) 2013, v svojem zahvalnem govoru  najprej zahvalil svojim sodelavcem oz. močnemu slovenskemu timu, ki je zelo motiviran in pri svojem delu vedno stremi k odličnosti ter nato povedal še sledeče:

 

»Profil in strukturo podjetja lahko primerjamo s človeško DNK. Tako kot ima vsak posameznik svoje sposobnosti, jih ima tudi naše podjetje, kot na primer specifično kulturo, vrednote in svoj način poslovanja. Lahko bi rekli, da je bil ODELO DNK že od nekdaj t.i. »vitka kultura«, ki je bila leta 2005 vpeljana v naš odelo proizvodni sistem v Preboldu.

Ključ do uspeha je, da takšno kulturo tudi živimo, kar pomeni, da so »vitke aktivnosti« v odelo organizaciji ves čas prisotne in jih lahko “vidiš, občutiš in slišiš”.

 

Samo z učinkovitim sodelovanjem slovenskega tima ter ob mednarodnem duhu sodelavcev odela iz Nemčije in Farbe iz Turčije je bilo mogoče doseči tako visoko stopnjo razvoja in primerjav na poti k proizvodnji svetovnega razreda (WCM).

Po prejemu nagrade TPM v letu 2012 in po evropski nagradi za vitko proizvodnjo v letu 2013, smo zelo ponosni, da smo prejeli tudi nacionalno nagrado PRSPO v Sloveniji.

 

Naša vizija je – »luči navdahnemo s čustvi«. Lahko rečem, da nam brez visoko motiviranega odelo tima iz Slovenije ne bi uspelo.«

 

O pomenu vloge voditeljstva in pripadnosti zaposlenih organizaciji odelo Slovenija d.o.o. iz Prebolda pa smo se v okviru slovesnosti PRSPO 2013 lahko prepričali tudi vsi udeleženci, ko se je ob zaključku, več kot 100 zaposlenih skupaj z zastavicami in napisi, z veseljem ter ponosom pridružilo na odru svojemu vodstvu.

 

 

Vsem letošnjim finalistom in nagrajencu izrekamo dobrodošlico v družbo odličnih,

vse ostale uspešne organizacije pa vabimo, da se nam pridružijo.

 

 

 

Brdo, 12. 3. 2014                                                            Mag. Dominika Rozoničnik

                                                                                 Odnosi z javnostmi Urada RS za meroslovje

Oglejte si tudi