Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Skupaj za večjo prometno varnost tudi v 2016

Podjetje Aktivna signalizacija Korun v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav tudi v letu 2016 objavlja razpis za slovenske občine za sofinanciranje postavitev inteligentnih opozorilnih sistemov COPS@road (Collision Preventing Safety System) na nevarnih cestnih odsekih. Gre za tehnološko napredno prometno signalizacijo, ki v realnem času opozarja voznike na povečano previdnost na kritičnih točkah s pogostejšimi prometnimi nesrečami. Opremili bodo do 12 nevarnih odsekov po Sloveniji, izbrane občine pa bodo lahko pridobile sofinanciranje v vrednosti do 5.000 EUR.
Inteligentni opozorilni sistem COPS@road sestavlja nabor prikazovalnikov spremenljive prometno-informativne signalizacije s programsko nadzorovanimi senzorji, ki spremljajo promet iz različnih smeri na nepreglednih in nevarnih cestnih odsekih in udeležence v realnem času dvostopenjsko opozarjajo na nevarnost trka. Na ta način sistemi izboljšujejo varnost in pretočnost prometa, hkrati pa omogočajo varnejše vključevanje v promet. Dosedanje statistike že postavljenih sistemov kažejo izboljšanje varnosti tudi do 90 odstotkov. Za sofinanciranje sistema COPS@road se lahko prijavijo občine, ki imajo križišča, nevarne podvoze, nadvoze, prehode za pešce in železniške prehode, na katerih se je v preteklosti zgodilo večje število prometnih nesreč.

Znatno izboljšanje varnosti že v letu 2014/2015

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji so pri podjetju A.s.K v sodelovanju z največjo slovensko zavarovalnico v izbranih slovenskih občinah že postavili 12 sistemov COPS@road ter tako prispevali k aktivnejšemu zmanjševanju nevarnosti prometnih nesreč. V letu 2014/15 so bila s sofinanciranjem Zavarovalnice Triglav opremljena križišča v občinah Krško, Zagorje ob Savi, Novo mesto, Ribnica, Hoče-Slivnica, Litija, Prevalje, Beltinci, Mengeš, Žalec ter podvoza v občinah Trebnje in Ptuj. Odzivi so leto dni po prvih postavitvah pozitivni. Na lokalnih policijskih postajah beležijo občutno zmanjšanje prometnih nesreč na lokacijah, kjer so postavili sisteme. »Lahko potrdimo, da v križišču v letu po postavitvi ni bilo zabeležene prometne nesreče, prav tako tudi ne v vplivni oziroma neposredni bližini. Želimo si, da tako ostane tudi v prihodnje,« dobro leto po postavitvi sistema v križišču Westrove in Šegove ulice v Novem mestu pove Marko Škedelj, pomočnik komandirja s Policijske postaje Novo mesto. Tudi drugod je leto večinoma minilo brez prometnih nezgod, medtem ko je bilo v preteklih letih na istih mestih zabeleženih skupno več kot 150 prometnih nesreč, med njimi tudi takšne s smrtnimi žrtvami.

 

Odgovorno do udeležencev v prometu tudi v 2016

Na novo postavljeni sistemi COPS@road bodo vsebovali nadgradnjo, kar bo pomenilo še dodatno zvišanje varnosti na nevarnih prometnih odsekih. »Novost sistema je opozarjanje na nevarnost trka tudi udeležencev na prednostni cesti, kot tudi sama obširnejša prometna statistika sistemov COPS, ki poleg podatkov o gostoti prometa in hitrostih vozil vsebuje tudi podatke o realni upočasnitvi vozil ob aktivaciji opozorilnih signalov,« je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K. V Zavarovalnici Triglav skladno s svojimi temeljnimi vrednotami, med katerimi sta družbena odgovornost in varnost, podpirajo projekte, ki imajo dolgoročni učinek in koristijo lokalni skupnosti. »Seznanjeni smo z dejstvom, da se je lani v Sloveniji največ prometnih nesreč zgodilo v naseljih. To potrjujejo tudi primeri avtomobilskih škod, ki smo jih obravnavali. Med najpogostejšimi razlogi so bili nepravilni premiki z vozilom in neprilagojena hitrost. V dosedanjih akcijah se je izkazalo, da je mogoče s primernimi ukrepi zmanjšati verjetnost nastanka tovrstnih nesreč z uporabo inovativnih rešitev. Zato smo se odločili za nadaljevanje sodelovanja z občinami in podjetjem A.s.K.,« je povedal Matej Ferlan, izvršni direktor za škode premoženjskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav.

 

Občine se lahko do 19. februarja 2016 prijavijo na razpis za pridobitev sofinanciranja. Razpisna dokumentacija je dosegljiva TUKAJ. Več o razpisu na www.ask.si/novice ter preko info@ask.si ali 041 745 567.

Oglejte si tudi