Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

ŽENSKA RUTA v aprilu na druženju s knapovkama – študijsko bralno druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

četrtek, 4. 4. 2019

Pod žensko ruto se na letošnjih študijsko bralnih druženjih znajde marsikaj, kar je povezano z življenjem žensk. Izrazito posebno je bilo v našem okolju življenje žensk, ki so delale v zunanjem delu rudnika Liboje-Zabukovica, na t. i. separaciji. Dr. Jože Hribar, ki obiskuje naša druženja, se je že v začetku sezone obvezal, da bo pripeljal dve knapovki, s katerima bomo lahko obujali spomine. V aprilu je bilo druženje namenjeno njima.

Prišli sta Marija Lija Trnovšek in Terezija Žuža. Obe sta v rudniku začeli delati s petnajstimi leti, Marija na separaciji, Terezija pa kot kurirka, telefonistka in podobno. Marija je pripovedovala, da je potiskala težak rudniški voziček, imenovan hunt, po tračnicah do separacije, kjer je premog sortirala, očistila in pripravila za prodajo. Seveda z vsemi drugimi knapovkami. Terezija je ves čas delala na upravi, a je imela stik z ženskami v zunanjem delu rudnika in pozna njihovo delo. Na obisku je bila tudi Magdalena Majda Šeligo, ki je bila takrat še majhna deklica iz knapovske družine.,

Besede knapovka ni v SSKJ. Avtorji knjige o knapovkah Breda Veber, Sonja Hercog in dr. Jože Hribar so poskrbeli, da bodo širom Slovenije izvedeli, kdo so bile knapovke. Bili so z nami na druženju. Z nami je bila tudi Fanika Burjan s svojim sadnim kruhom, ki živi v neposredni bližini rudnika in zna povedati marsikatero zgodbo. 
Za slovensko glasbo na druženju so poskrbeli glasbeniki v sestavu Ubrane strune, manjkala pa ni niti knapovska poslastica. Kdor želi izvedeti, kaj pomeni kalabudra, vašhau in podobno, naj vzame v roko omenjeno knjigo.

Irena Štusej

Oglejte si tudi