Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
12°C
JUTRI
30°C
14°C
Oceni objavo

Srbija od vzhoda do zahoda – potopisno predavanje

Srbija od vzhoda do zahoda – potopisno predavanje

V četrtek, 16. maja 2024, smo se v Občinski knjižnici Prebold v sliki in besedi s člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica podali na odkrivanje kraških lepot in drugih naravnih bogastev Srbije, od Narodnega parka Džerdap na vzhodu države, vse do planine Zlatar in kanjona reke Uvac na zahodu. Maks Petrič in Valerija Stropnik sta predavala o 16. balkanskem jamarskem taboru, svoja doživetja pa je z obiskovalci knjižnice delil tudi mladi jamar Veles Pavrič.

Pot jih je najprej vodila v Beograd, sledilo je raziskovanje Donave s čolnom. Odpeljali so se do 40 metrov visoke, v skalo vklesane kamnite skulpture obraza daškega kralja Decebala. To je največja izrezljana skulptura v Evropi. Decebalovo oko je dolgo 4,3 metra, nos je dolg 7 metrov in širok 4 metre. Ogledali so si tudi Nacionalni park Džerdap. Pred jamo Gradišnica so netopirji imeli mladičke, veliko jih je švigalo sem in tja, kar je bila prava paša za oči najmlajšega jamarja Velesa. Odpeljali so se do jezu akumulacijskega jezera hidroelektrarne Uvac, od koder jih je čakala še enourna plovba z dvema čolnoma in so imeli čas uživati v lepih razgledih. Med drugim so na strmih stenah lahko opazovali beloglave jastrebe, ki tam gnezdijo. Za zaključek so si pripravili še piknik z gobovo juho iz gob gozdov Džerdapa, za glavno jed so bili čevapčiči ter solata iz kumar in paradižnika, kot pravi dodatek iz teh krajev ni smel manjkati mladi sir.

»Na balkanskih jamarskih kampih vsako leto izmenjamo izkušnje, se spoznamo in načrtujemo skupne jamarske projekte. Imeli smo se resnično lepo, videli smo veliko novega, spletli nova prijateljstva ter uživali v prijetni družbi in gostoljubju, kot ga na Balkanu ne manjka nikjer,« je predavanje sklenil predsednik Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica Maks Petrič.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi