Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Spominski večer: Janko Kač, pisatelj Savinjske doline

Krepko povezan z domačo savinjsko grudo, zanj je bila kot zdravilo, ponosen na svoj rod in s prefinjenim posluhom za domače običaje, navade in mišljenje. Takšen nam slika like resničnih tukajšnjih ljudi, njihovo zanesljivo kmečko modrost, povezano s krajevnimi posebnostmi. Savinjski pisatelj Janko Kač, ki so ga počastili na spominskem večeru v Občinski knjižnici Prebold 3. decembra 2019, prav na Ta veseli dan kulture, ob priložnosti, ko je Občina Prebold ponatisnila njegova knjižna dela. Prireditev je potekala v sodelovanju s KUD Svoboda Prebold, udeležila pa sta se je tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in podžupan Franc Škrabe.

Večer se je začel s projekcijo slikovnega gradiva o življenju in delu Janka Kača, ki jo je z besedami pospremila knjižničarka Lea Felicijan. V kratke odlomke je tudi dramatizirala Kačevih pet knjižnih del: Med padarji in zdravniki, Grunt, Pisane zgodbe, Moloh, Na novinah. Doživeto so jih interpretirali člani KUD Svoboda Prebold Martina Aubreht, Ana Stenovec, Marko Reberšek in Tomaž Aubreht, pod vodstvom predsednice društva Manje Holobar. Za osvetljavo je skrbel Janko Pirc. O Janku Kaču, kot ga obravnavata literarna kritika in teorija, je spregovoril Lovro Rizmal, študent doktorskega programa slovenistike na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Dogodek so z glasbenim programom obogatili učenci Glasbene šole Risto Savin Žalec, oddelka Prebold: Hana Štruc, Neža Breznikar, Iza Čater, Inja Žužek, Matevž Hrboka in Bor Kodrun. Za nastop so jih skrbno pripravili mentorji Ana Klinc, Katja Klinc in Andraž Slakan, v organizaciji Bojane Hrovat.

Janko Kač je s svojimi deli uvrstil Spodnjo Savinjsko dolino na zemljevid slovenskega socialnega realizma. Njegov slog zaznamujejo izrazna živahnost, dinamičnost pripovedovanja in barvit jezik, poln narečnih besed in med ljudstvom udomačenih tujk. Svoje sposobnosti je namenil tudi hmelju, bil je med soustanovitelji Inštituta za hmeljarstvo. »In čeprav včasih malo robat, vendar srčno dober in pošten je bil naš Janko Kač, in tak bo ostal v srcih hmeljarjev,« so besede, s katerimi se mu pokloni Lojze Kač v glasilu Hmeljar. Naj pisatelj Savinjske doline ostane med nami s svojimi deli, s svojim edinstvenim literarnim izrazom.

 

V Občinski knjižnici Prebold bo do 15. januarja 2020 v času njene odprtosti na ogled priložnostna razstava o življenju in delu Janka Kača.

 

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi