Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

Popotnica Barbara Popit z jadrnico po norveških fjordih

Popotnica Barbara Popit z jadrnico po norveških fjordih

V četrtek, 18. januarja 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold ob atraktivnih fotografijah in izbranih besedah podoživljali popotniške spomine, ki jih je z nami delila Barbara Popit.

»Potovanja so moja strast. Spoznavanje novih dežel, novih ljudi in njihove kulture mi daje moč in energijo, sprostitev in umirjanje duha. Svet je lep, samo začutiti ga moramo, in sleherni izmed nas to dobro zna,« je uvodoma povedala popotnica, ki je tudi ljubiteljska slikarka, njeno ljubezen do pisanja pa lahko spoznavamo ob številnih člankih v različnih medijih, ko opisuje svoja doživetja in občutja ob spoznavanju novih dežel. Je soavtorica knjige Virus idej (2020) in avtorica popotniških knjižnih del Poklon Himalaji (2021), Belina me pomirja (2022) in Ples svetlobe (2023).

Na potopisnem predavanju v preboldski knjižnici smo začutili, kako lahko je najti mir v temi kot v rogu ob pol petih popoldne, sredi ničesar, v odročnih ribiških vasicah z okoli desetimi prebivalci. Opazovanje polarnega sija, ki vselej preseneti, mogočni kiti grbavci in orke, razpeta jadra, čar sivine oblačnega jutra, ko si sam na palubi jadrnice. »Smo kot gusarji, ki plujejo po nevarnih morjih, jasno nebo ponovno napoveduje polarni sij. Fluorescentno zelena lisa temno nebo razpolovi na dva dela ter že naslednji hip spremeni obliko in jakost, kot bi se zavedala, da jo občuduje občinstvo. Sprašujem se, ali je lahko še lepše. Svetloba številnih lučk na obali oznanja civilizacijo,« nam je razkrila predavateljica, v mislih že pri naslednjem popotniškem podvigu.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

 

Oglejte si tudi