Oceni objavo

Po starodavnih romarskih poteh z Viljemom Gogalo

Po starodavnih romarskih poteh z Viljemom Gogalo

V četrtek, 9. novembra 2023, se je v Občinski knjižnici Prebold z duhovno-potopisnim predavanjem pomudil nekdanji novinar Sobotne priloge Dela, pravnik, magister sociologije in predvsem posebne vrste romar Viljem Gogala. Za njim je več kot 40.000 kilometrov pešpoti, v njem zorenje ob knjigi Potopis, ki jo je predstavil.

V zbranih na večeru je prebudil številna notranja občutja, mojstrsko stkal številne iztočnice s skupnim vodilom, da za srečo v naših, na videz sanjskih življenjih ni treba narediti ničesar več kot to, da se morda odpravimo – na cesto. Kakor je storil sam in našel podporo življenja, notranje bogastvo, mir, tišino, prostor, ki ga vselej najde, četudi je kdaj premražen. S prvim sončnim žarkom, ki ga obsije, se prebudijo tudi nesluteni občutki zadovoljstva, hvaležnosti, poklicanosti za odstiranje svoje osupljive poti ljudem, ki so ga pripravljeni slišati.

»Življenje preprosto poskrbi zate. Ne direktno, ampak prek različnih ljudi. Imam vse, kar potrebujem, kvečjemu še preveč. Živim precej asketsko, opiram se na svoj notranji glas, vse moje poti so stvar notranjega navdiha, in ne stvar zavestne odločitve. Moja stara pot kopičenja materialnih dobrin se je nekega dne izpela in se je zgodila nova, zelo drugačna. Kljub obilju, ki sem ga v preteklosti imel na voljo, sem občutil strašno praznino, nemir in nezadovoljstvo. Spoznal sem, da moraš izpostaviti svoje notranje obilje, da se to potem tudi na zunaj tako manifestira,« je lucidno razkril Viljem Gogala. Zaželeli smo si še, da bi brezčasne poti še naprej dobro skrbele zanj, da bi še dolgo čutili pomirjenost, spoštovanje, vrednote in nazore, ki nam jih je približal ter ob tem prebudil zavedanje o njihovi prisotnosti v slehernem izmed nas.

 

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Oglejte si tudi