Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Najboljša novica – 18 zgodb z istim ciljem

 V sredo, 28. septembra 2016, se je v Občinski knjižnici Prebold zgodil posebno srčen, upanja in optimizma poln večer. V sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo so številni zbrani lahko prisluhnili pogovoru, ki ga je vodila podpredsednica Združenja L & L Milena Remic. Pogovarjala se je z ambasadorjem ozaveščevalne kampanje Najboljša novica in krajanom Prebolda Ivanom Žličarjem, z njegovo ženo Faniko Žličar in s predstojnico Oddelka za hematologijo in onkologijo v Splošni bolnišnici Celje, asist. Matejo Grat, dr. med. Za kulturni program je poskrbela Karmen Zidar Kos na citrah.

 

Zdravljenje težke bolezni predstavlja pot v neznano tako za bolnika kot za njegove svojce. Kljub številnim informacijam, ki so na razpolago, pa le redki bolniki resnično vedo, kaj jih čaka na poti odkrivanja, zdravljenja in okrevanja po bolezni. Pomembno vlogo pri informiranju in pomoči ima poleg  strokovnjakov in svojcev tudi Združenje L & L.  Prizadevajo si za pravočasno odkrivanje bolezni, najsodobnejše oblike odkrivanja in zdravljenja bolezni, celostno obravnavo in oskrbo bolnika, skupaj se veselijo dobrega počutja in kakovostnega življenja z boleznijo ali po njej. Združenje ima 350 članov, ki si na srečanjih med seboj in v sodelovanju s strokovnjaki uspešno pomagajo.

 

Za predsednico Združenja L & L Kristino Modic je najboljša novica, »ko se težka zgodba dobro razplete«. Mnogo je navdihujočih zgodb posameznikov, ki imajo lastno izkušnjo bolezni. V preboldski knjižnici je svojo zgodbo predstavil Ivan Žličar, ki je povedal: »Z boleznijo se nisem nikoli obremenjeval. Imel sem upanje. Odkrito povedano, še danes ga imam. Imel sem zaupanje v zdravnico, v zdravila, ki mi jih je dala … V sebi sem imel tisto svojo pozitivnost.« Ves čas mu ob strani stoji žena Fanika. Ne zapirata se med štiri stene. Govorita in širita najboljše novice. V večeru smo se lahko poučili tudi o pomenu skrbi za lastno zdravje, spoznali ključne simptome rakavih bolezni in spoznali, kako pomembno je pravočasno ukrepanje, na kar je opozorila zdravnica Mateja Grat.

 

Dogodek smo sklenili z odprtjem razstave portretov z izjavami 18 pogumnih posameznikov, ki imajo lastno izkušnjo krvne rakave bolezni, in zdravstvenih strokovnjakov, ki se vsak dan srečujejo z bolniki. Razstava bo na ogled do 15. oktobra 2016, v času odprtosti knjižnice.     

 

Oglejte si tudi