Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Zdravje je naše največje bogastvo

Sedmega aprila 2021 smo praznovali svetovni dan zdravja. V naših pogovorih smo razmišljali o tem, da je zdravje bogastvo, za katero moramo skrbeti skozi vse življenje. Zraven gibanja in prehrane je za dobro zdravje ključnega pomena primeren življenjski slog, ki ga živimo od dneva do dneva.

V aprilu nismo praznovali le svetovnega dneva zdravja temveč, tudi velikonočne praznike, ko je bila naša miza obložena s hrano, ki je povezana s tradicijo praznovanja omenjenih praznikov. Mnogi smo se pri hrani pregrešili, občutili v telesu več kilogramov kot doslej, tudi nelagodje, napihnjenost, ki je pogosto zvesta spremljevalka čezmernega uživanja hrane.


Danes bi z vami delila razmišljanje, ki me je navdihnilo ob pogovoru s prijateljico, ki me je napotila na prečiščevalne dni. Spomnila me je, da je pomlad oziroma pozna pomlad čas, ko se telo preda čiščenju in odloži nepotrebne snovi, ki neugodno vplivajo na naše počutje. In ob tem sem se spomnila, da v našem medgeneracijskem društvu na Polzeli deluje tudi zeliščarska skupina, v kateri skozi pogovore oživljajo številna starodobna in novodobna znanja ter z radostjo delijo med seboj številne dobrobiti, ki jih prinašajo posamezne rastline. Saj poznate rek, da za vsako težavo rož'ca raste.


Odločila sem se, da z vami delim razmišljanja Marije Treben, ki v svoji knjigi Zdravje iz božje lekarne predstavi tudi regrat, za katerega meni, da pomaga pri delovanju jeter in žolča, ima pa tudi številne druge dobrobiti. Zdravilni so vsi deli rastline. Gospa pravi, da tako kot mnogi med nami pripravi opoldne regrat kot solato ali zvečer kot samostojno jed. Več o tej rastlini in mnogih drugih si lahko preberete v že omenjeni knjigi, v kateri je predstavljena tudi predvsem starejšim ljudem znana švedska grenčica oziroma švedska zeliščna mešanica, ki pomaga pri številnih zdravstvenih težavah in tegobah. Knjiga je bogat vir znanja o rastlinah, njihovih učinkih ter tudi vodnik v primeru posameznih zdravstvenih težav.


Želim vam veliko ljubezni do sebe, svojega telesa, soljudi, živali in narave, ki nas skozi vse leto spremlja in obdarja s številnimi dragocenimi darili, tudi v obliki rastlin.


Marjana Šmajs





Oglejte si tudi