Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Zamenjava zaščitne ograje

Krajevni odbor Zveze borcev (KO ZB) za vrednote NOB Andraž si že nekaj let prizadeva za ohranjanje in obnovo spominskih obeležij v naseljih Andraž nad Polzelo in Dobrič.

Z dobrim sodelovanjem z Občino Polzela, županom Jožetom Kužnikom in požrtvovalnostjo upravnega odbora KO ZB za vrednote NOB Andraž nam je uspelo primerno urediti vsa spominska obeležja na zapisanih območjih. V Andražu nad Polzelo in Dobriču imamo naslednja spominska obeležja:

1.      osrednje obeležje padlim in usmrčenim v času 1941–1945,

2.      obeležje umrlim ameriškim pilotom (plošča na ograji pokopališča),

3.      obeležje padlim v vojni 1914–1918 (plošči na vhodu na pokopališče),

4.      obeležje v Pirnih Lokah – ob cesti Andraž – Ložnica,

5.      obeležje na Lovčah – pri domačiji Praprotnik,

6.      obeležje na Gori Oljki in

7.      spominska plošča pod zvonikom cerkve Sv. Andreja v Andražu.

 

Pri ogledu vseh naštetih obeležij smo ugotovili, da je v najslabšem stanju zaščitna ograja pri osrednjem spomeniku. Obnova ne bi dala primernega videza, zato smo se skupaj z izvajalcem del Romanom Dečmanom iz Novak pri Poljčanah dogovorili za izdelavo nove, kovane ograje. Kljub velikim podražitvam kovin je ponudil primerno ceno. Na sestanku župana s predsednikom KO Andraž in predsedniki društev s sedežem v Andražu smo se dogovorili, da ta zamenjava ograje spada med pomembne projekte, zato smo jo uvrstili v aktualni letni načrt za plačilo iz sredstev odškodnin livarske žlindre.

Obeležje ima novo podobo in je lahko nam in Občini Polzela v ponos.

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi