Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Za varnejši in bolj sproščen vsakdan

Društvo upokojencev Polzela je v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije in Telekomom starejšim občanom Polzele zagotovilo brezplačno E-oskrbo, ki omogoča preprost klic na pomoč s pritiskom na gumb v primeru padca ali slabosti ter takojšnjo organizacijo ustrezne pomoči strokovno usposobljenega asistenčnega centra 24 ur na dan.

Trenutno se je za to odločilo 56 občanov. Za vse tiste, ki bi to še želeli, ni prepozno. Priporočljivo je le, da se čim prej obrnejo na društvo upokojencev, tudi če niso njegovi člani, saj je število kompletov omejeno. Projekt E-oskrba na domu sicer ni nov, temveč je v plačljivi obliki v Sloveniji prisoten že nekaj let. Ministrstvo za zdravje ga bo letos s pomočjo evropskega denarja v brezplačno uporabo za leto dni ponudilo vsega skupaj pet tisočim Slovencem.

Dober odziv

Društvo upokojencev Polzela je v tem takoj videlo priložnost, da morebitnim zainteresiranim občanom zagotovi brezplačno možnost uporabe elektronske naprave, s pomočjo katere lahko starejše in invalidne osebe v primeru padca ali slabosti pokličejo na pomoč. »V sodelovanju s prostovoljkami Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela, Karitasa in društva upokojencev smo šli takoj v akcijo. Obiskali smo potencialne uporabnike po vsej občini in jih vprašali, ali bi želeli imeti na ta način zagotovljeno oskrbo. V prvi vrsti gre za starejše občane, ki večji del dneva preživijo sami,« je povedal predsednik društva upokojencev Igor Pungartnik, ki je vesel, da so naleteli na lep odziv. Za brezplačno namestitev opreme na dom uporabnika bo poskrbel Telekom Slovenije, namestitev je preprosta, brez vrtanja in posebnih napeljav.

Ni še prepozno

Pungartnik obenem dodaja, da se lahko za uporabo prijavijo tudi drugi, s katerimi njihovi prostovoljci niso vstopili v stik ali so si morda po premisleku premislili. »Do kdaj se lahko še odločijo, ni datumsko omejeno, temveč je to mogoče, dokler se ne razdelijo vsi kompleti. Za Savinjsko regijo, ki zajema območje od Logarske doline do Sotle, je na razpolago 600 enot. Koliko so jih do zdaj že razdelili, na ravni društva nimamo podatkov,« pravi Pungartnik, ki upa, da bo vseh pet tisoč kompletov po Sloveniji razdeljenih čim prej. Brezplačni pilotni projekt bo nato trajal do konca septembra leta 2023.

Za trajno brezplačno uporabo

Vodstvo Zveze društev upokojencev Slovenije se zavzema, da bi bila storitev brezplačna tudi še vnaprej in ne zgolj dobro leto dni. »V Sloveniji v primerjavi z razvitimi državami Evropske unije močno zaostajamo pri oskrbi starejših v domačem okolju, saj so starejši na svojem domu vse prevečkrat prepuščeni sami sebi. Veseli nas, da je vlada s pomočjo evropskih sredstev E-oskrbo, ki je v razvitih državah že sestavni del socialnega varstva starejših, zagotovila brezplačno in da tudi v Sloveniji končno delamo pomembne korake v smeri zagotavljanja varnosti starejših, ki bivajo sami,« je letošnjega marca ob podpisu pogodbe povedal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik.

Špela Ožir

 

Oglejte si tudi