V torek, 13. maja 2025, smo večer v Občinski knjižnici Polzela preživeli v družbi Anite Šumer, avtorice kuharskih knjig o peki kruha z drožmi Drožomanija, Slana in sladka drožomanija ter Krašenje kruha. Odprla nam je vrata v svet fermentacije in naravnih procesov, ki stojijo za vsakim okusnim koščkom domačega kruha.
Avtorica je z nami delila svojo strast do naravnih sestavin, ki jih uporablja pri svoji peki. Poudarila je pomen fermentacije – naravnega procesa, ki ne le izboljšuje okus in teksturo kruha, temveč tudi podpira zdravje prebavnega sistema. Navdušila nas je s svojimi zgodbami o tem, kako so se sestavine skozi fermentacijo prepletale z njenim življenjem in kako je ta proces postal njen način življenja.
V večeru smo imeli priložnost poskusiti nekaj njenih domačih vrst kruha z drožmi ter napitek kombuča. To je bil odličen prikaz raznolikosti in bogastva okusov. Skupaj smo spoznali, da peka kruha ni le tehnični postopek, temveč tudi način življenja, ki nas povezuje z naravo, časom in našim notranjim svetom.
Renata Novak




