Oceni objavo

25 let andraških Vaških godcev v urici ljudskih melodij in napevov

Triindvajseto prireditev Urica ljudskih melodij in napevov so drugo adventno nedeljo popoldne v dvorani Doma krajanov Andraž nad Polzelo pripravili Vaški godci iz Andraža in člani Kulturnega društva Andraž nad Polzelo. 

V dveh urah ljudskih melodij se je predstavilo sedem pevskih in glasbenih  sestavov s celjskega, kjer gojijo ljudsko pesem. S pesmijo Savinjska dolina so se predstavili tudi župani občin Prebold, Vuzenica in Polzela. Številni obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so z bučnimi aplavzi nagradili pevske sestave. 

Na prireditvi so zaznamovali praznovanje 25-letnice delovanja Vaških godcev iz Andraža. Vodja žalske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik je ob tej priložnosti podelil Maroltova priznanja. Zlato značko je prejel Franc Borovnik, srebrne značke Stane Jezernik, Franc Oder, Jože Rednak in Zora Živkovič ter bronasto značko Franc Borovnik.

Vsem nastopajočim in poslušalcem se je ob koncu zahvalil vodja Vaških godcev Milan Zabukovnik ter poudaril: "Tako kot vse stvari v življenju tečejo, se spreminja tudi ljudska pesem. Danes je drugačna kot nekoč, a še vedno prežeta z ljubeznijo, ki so nam jo podarili naši predniki. Smisel ohranjanja ljudskega prepevanja in igranja je v negovanju narodne dediščine. Pojemo in igramo iz veselja do pesmi ter zato, ker se močno zavedamo svojih korenin." Prireditev je na humoren način povezoval Franc Podbrežnik - Solčavski.

Tone Tavčer

Oglejte si tudi