Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Uporaba slušne zanke

Občina Polzela je v sklopu projekta »Občina po meri invalidov« v Domu krajanov in cerkvi sv. Andraža v Andražu nad Polzelo namestila slušno oziroma induktivno zanko. Da je ta nameščena v prostoru, so uporabniki slušnih aparatov opozorjeni z napisom in mednarodnim znakom. Slušna zanka je nameščena tudi v cerkvi sv. Marjete na Polzeli.

Slušna zanka je namenjena uporabnikom slušnih aparatov (naglušnim osebam) in jim omogoča udobno in nemoteno poslušanje izgovorjenega v mikrofon v gledališču, kulturnih in zdravstvenih ustanovah, cerkvah in drugih javnih prostorih ter v domačem okolju. Z uporabo induktivnih zank se v prvi vrsti rešuje težava razumljivosti in manj slišnosti zvoka.

V večjih prostorih namreč prihaja do neželenih odbojev zvoka. Tako pride v slušni aparat zvok neposredno iz zvočnika oziroma vira zvoka ter obenem tudi odbiti zvok od zidu in drugih elementov v prostoru. Zdravo uho motnje večinoma izloči, medtem ko jih slušni aparat ne. Slušna zanka preprečuje motnje, kot so odmev, šumenje, hreščanje ali piskanje, ki se lahko pojavijo uporabnikom slušnega aparata ob poslušanju radia, televizije, glasbenih instrumentov, glasbenih predvajalnikov, zvoka iz mikrofona, zvočnikov ali v hrupnih javnih prostorih.

V zadnjem letu opažamo, da uporabniki slušnih aparatov v Občini Polzela nimajo vklopljene možnosti, ki bi jim omogočila povezavo do nameščenih slušnih zank, zato vsem, ki obiskujejo prostore, kjer so te nameščene, svetujemo, naj se obrnejo na svojega pooblaščenega prodajalca slušnih aparatov, da jim bo vklopil možnost povezave slušnega aparata s slušno zanko ter podal navodila o uporabi.

Jasna Gregorc

Oglejte si tudi