V soboto, 16. novembra 2024, je Občina Polzela v sklopu tedna slovenske hrane organizirala poseben dogodek pred trgovino Tuš na Polzeli. Lokalni ponudniki so na stojnicah predstavili pestro paleto domačih in lokalno pridelanih dobrot, ki so navdušile obiskovalce z bogatimi okusi in vonji značilne slovenske kuhinje.
Stojnice so bile prava paša za oči in brbončice. Med najbolj priljubljenimi so bile medene dobrote, ki jih je ponujal domači čebelar Mark Golobb. Poleg medenih izdelkov, medenjakov in medice so obiskovalce navduševale tudi druge unikatne dobrote. Viljamovka in domač kis, ekološko pridelan jabolčni sok, ki ga je predstavil Sergej Zabukovnik. Raznovrstni domači izdelki Marije Lovrenovič, ki so vključevali jušne rezance, domače piškote in okusne marmelade in domače čaje ter zelišča. Dogodek so obogatili tudi prispevki mladega lokalnega podjetja Najin vrt iz Podvina, ki je poskrbelo za estetsko in naravno obogatitev ponudbe. Vonj prazničnih medenjakov in ročno izdelanega peciva, ki ga je pripravila Svetlana Lerner, je dodatno popestril vzdušje in obiskovalcem pričaral praznični duh. Ker pa je advent že pred vrati, je svojo ponudbo na stojnici predstavila tudi DanijelaTominc z ročnimi spretnostmi in iznajdljivostmi.
Dogodek je bil odlična priložnost za krepitev lokalne skupnosti in povezovanje med ponudniki in obiskovalci. Poleg promocije slovenske hrane je dogodek opozoril na pomen podpore lokalnim pridelovalcem in podjetnikom. Številni obiskovalci so z zanimanjem spoznavali zgodbe, ki stojijo za posameznimi izdelki, in uživali v okušanju domačih dobrot. Tedni slovenske hrane so več kot le priložnost za okušanje dobrot – so opomnik za bogastvo lokalnih virov in pomen ohranjanja tradicije. Občina Polzela je s tem dogodkom znova dokazala, kako pomembno je vlagati v lokalno skupnost in podpirati domačo proizvodnjo.
Obiskovalci so zadovoljni zapuščali dogodek, polni vtisov in z mislijo, da bodo morda tudi sami prispevali k ohranjanju lokalne dediščine – bodisi z nakupom domačih izdelkov bodisi s širitvijo besede o kakovosti in pomembnosti slovenske hrane.
Lidija Praprotnik




