Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
31°C
14°C
JUTRI
33°C
15°C
668

Starodobni mercedesi zavzeli Polzelo

Toliko bleščečih mercedesov, kot jih je bilo prvo junijsko soboto na Polzeli, do zdaj najverjetneje še ni bilo. Naša občina je bila prizorišče osrednjega srečanja Mercedes-Benz kluba Slovenije, ki združuje ljubitelje tovrstne znamke. Karavana starodobnih lepotcev se je vila po Spodnji Savinjski dolini po zaslugi Polzelana Denisa Kolmana, člana društva in lastnika starodobnika Mercedes-Benz 200D W110.

 

Nekaj več kot 20 ljubiteljev mercedesov iz vse Slovenije je skupno vožnjo po Spodnji Savinjski dolini začelo v Malih Braslovčah, od koder so krenili proti Žalcu, kjer so si ogledali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter nazdravili na ploščadi pri fontani piva. Od tam so pot nadaljevali na Polzelo, ki je bila njihov osrednji cilj tokratnega srečanja. Zanje je bilo rezervirano parkirišče ob občinski zgradbi, kjer so parkirali svoje jeklene konjičke. Osrednje mesto je bilo namenjeno modelom R/C 107, s čimer so se poklonili 50-letnici tega nekoč in še danes priljubljenega modela, ki so ga v Mercedes-Benzu izdelovali kar 18 let. Goste sta sprejela podžupan Miloš Frankovič in vodja Tica Damjan Jevšnik. Sledilo je pozno kosilo, nato je bil izveden ogled muzeja starih traktorjev Obermayer in gradu Komenda.

 

Že več kot sto članov

 

Mercedes-Benz klub Slovenije je uradni klub znamke Mercedes v Sloveniji.

Njegovo poslanstvo je povezati ljubitelje vozil Mercedes-Benz, jim zagotoviti kakovostne nasvete, ponuditi ugodnosti pri vzdrževanju, organizirati klubske izlete in dogodke. Danes je v njem več kot sto članov. Že skoraj od samega začetka je med njimi Denis Kolman. V prestižne starodobnike se je zaljubil po zaslugi očeta, ki je kot šofer v času prestajanja vojaškega roka z ameriškimi limuzinami vozil takratne generale. Njegova pripovedovanja so Denisa tako navdušila, da si je zaželel tudi v svoji garaži imeti kakšnega izmed takratnih lepotcev. Ker je bilo kadilaka težje najti, se je vprašal, kaj bi mu bilo najbolj podobno. Navdušil se je nad Mercedesovim »repašem«, ki je s svojim zadkom podoben ameriškim limuzinam.

 

Sprva zadržan

 

Oče, sicer tudi izkušeni avtomehanik, sprva ni bil najbolj navdušen nad sinovo naložbo. Na spletu je našel model 200D W110 iz leta 1967 in ga kupil. Čeprav vozilo ni bilo v zelo slabem stanju, sta celotnega razdrla, prebarvala in na novo sestavila. Koliko delovnih ur in denarja sta morala vložiti v to, ne seštevata. A očitno se je obrestovalo. Denis ocenjuje, da sta glede na cene takšnih modelov na trgu vsaj potrojila znesek, ki ga je moral odšteti za avto ob nakupu. »Repaš« očitno ni zgolj lep, temveč kljub svoji častitljivi starosti tudi zanesljiv. Že kmalu po obnovi je z njim ženo Tadejo v sklopu Moskvatoura odpeljal v Moskvo. Pot ni bila posebna zgolj zaradi prevoznega sredstva, ki ju kljub več kot 5000 kilometrov dolgi poti ni pustil na cedilu, temveč tudi Denisovega načrta, da svojo sopotnico na cilju v ruski prestolnici zasnubi. Danes starodobnik ni le njun, temveč se jima na nedeljski vožnji pridružita hčerka in sin. Ena izmed njihovih tradicionalnih voženj je zagotovo srečanje članov Mercedes-Benz kluba Slovenije, katerega organiziranje je letos prevzel Denis, ki je sicer tudi član upravnega odbora in skrbnik spletne strani.

 

Špela Ožir

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi